tirsdag 28. april 2015

Netanyahu utvider illegale bosettinger

Mandag denne uken sendte den israelske regjering ut anbudsinvitasjon for bygging av 77 nye boliger for bosettere i det okkuperte Øst Jerusalem. 

Det er den israelske organisasjonen Peace Now som opplyser dette. Hagit Ofran som er leder for seksjonen som overvåker de illegale bosettingene, sier at dette er det første statlige initiativ til utvidelse av bosettinger etter det israelske valget i mars, der Netanyahus parti Likud seiret.

Ofran opplyser at bosettingsutvidelsen kommer i tilknytning til to ulike bosettinger i det nordlige området av Øst-Jerusalem.

Hun mener anbuds-
utlysningen må sees som et signal på hva vi har i vente fra den sterkt høyreorienterte regjeringskoalisjonen som Netanyahu nå er i ferd med å etablere.

- Istedenfor å endre kurs og å vise at Israel er klar for fred, fortsetter Netanyahu i samme spor som han holdt under valgkampen, og søker heller å legge hindringer i veien for en fredelig løsning, uttaler Peace Now, ifølge AFP.    

Ingen bør la seg overraske over utbyggingsplanene, for hva var det Netanyahu lovet velgerne, bare få dager før valget? Jo, storstilt utbygging av Øst-Jerusalem:

- Vi vil fortsette byggingen i Jerusalem. Vi vil tilføre tusenvis av boenheter, og uansett internasjonalt press vil vi holde fast ved og fortsette å utvikle vår evige hovedstad.

Israel tok Øst-Jerusalem i 1967, i forbindelse med 6-dagers krigen, og fulgte opp med å annektere området og erklære det som en del av Israel. Det hører også med at israelske myndigheter har utvidet bygrensen i etterkant, og innlemmet deler av Vestbredden i Jerusalem.

Anneksjonen av Øst-Jerusalem er imidlertid aldri akseptert av verdenssamfunnet – inkludert USA - og er i strid med internasjonal folkerett. Det samme gjelder bygging av bosettinger i den hensikt å flytte egen befolkning inn på okkupert område. Det er ikke bare ulovlig, det vanskeliggjør også mulighet til en fredelig løsning i Israel/Palestina konflikten.  

*********
Det er ca 530.000 bosettere på Vestbredden, fordelt på 120 ulovlige bosettinger og 100 såkalte utposter (bosettinger som ikke er godkjent av israelske myndigheter, men som gjerne baner vei for kolonisering av mer palestinsk land og ofte resulterer i nye "vanlige" bosettinger).
Ca 200.000 av bosetterne bor i Øst-Jerusalem.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar