tirsdag 13. oktober 2015

- Okkupasjonen er problemet

Sist uke kom organisasjonen Breaking the Silence med et hjertesukk av en aktuell kommentar på sin Facebook-side om den spente situasjonen på Vestbredden og i Jerusalem. 

Minner om at organisasjonen består unge israelske menn og kvinner med førstehånds kjennskap til hva israelske myndigheters okkupasjonspolitikk innebærer i praksis. Det er disse unge - ned i 19-20 års alder - som blir satt til å utføre den skitne jobben med undertrykkelse av den okkuperte befolkningen. De vet altså hva de snakker om.

Her er kommentaren - i min oversettelse:
- Nok en gang opplever vi å være omgitt av utålelig vold og en enorm smerte og sorg over de mange ofrene. Vi har erfart det samme utallige ganger tidligere: sorg over tap av venner, naboer, eller medlemmer i nær familie.

- Av en eller annen grunn er det likevel en og samme idé som fortsetter å lede veien videre: Langvarig okkupasjon og militær kontroll over daglivet til palestinerne. Ingen annen løsning har vært forsøkt.

- Naftali Bennett (utdanningsminister): "Vi krever frie tøyler for IDF soldatene."
- Ayelet Shaked (justisminister): "Vi gir ikke nok støtte til kommandantene i felten."
- Gadi Eisencott (IDF Chief of Staff): "IDFs hender er ikke bundet. IDF har full handlefrihet i Judea og Samaria."

- Hva er det vi ikke har gjort? Som soldater beskjøt vi oppviglerske enkeltpersoner; vi bombet og ødela hjemmene til terrorister som en form for straff; vi drepte uskyldige palestinske politimenn som hevn; vi iverksatte portforbud og sperret av gater og hele byer; vi "fakket" og "oppdro" palestinere ved  kontrollpostene; vi "forstyrret den daglige rutine" ved å kaste tåregass- og sjokkgranater mot hjemmene til folk; vi satte opp mobile kontrollposter uten grunn ved innkjørselen til landsbyer; vi banket opp arrestanter - men likevel: Det fungerer fortsatt ikke.

- Det fungerer ikke, og uskyldige sivile og soldater fortsetter å bli rammet hver eneste dag.

- Våre valgte regjeringsmedlemmer fra den høyreorienterte bosetter-bevegelsen, Ayelet Shaked,  Naftali Bennett og deres venner, sender flere soldater til de okkuperte områdene for å løse med militær makt, det som krever en politisk løsning. I tillegg, anklager de regjeringen - som de selv er en del av (!) – for å «binde hendene» på IDF.


- Men de som virkelig binder opp IDF er den politiske bosetter-vennlige høyresiden. De tvinger våre soldater til å forlenge det virkelige problemet vi står overfor - okkupasjonen.

Kloke ord fra de tidligere israelske soldatene og offiserene i Breaking the Silence. Okkupasjonens iboende karakter er vold og ufred som naturlig utløser motstand. Det folk er ikke "oppfunnet" som finner seg i å være okkupert, uten å gjøre motstand. Denne motstanden - enten den er ikke-voldelig eller voldelig - kan forklares ut fra okkupasjonens vold og ydmykelse, men selvsagt; ansvaret for motstandshandlingene må de som utøver dem stå for selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar