onsdag 6. mars 2019

Intet nytt fra Vestbredden – i NRK

Hvorfor slipper ikke NRKs Midtøsten-korrespondent til med reportasjer fra den okkuperte Vestbredden og Gaza? Skyldes det selvsensur i utenriksredaksjonen og frykt for kritikk fra den hjemlige Israel-lobbyen – eller bevisst nedprioritering av aktuelle nyhetssaker fra området?

Fortielsen er påfallende. Underdekningen av nyhetsstoff – selv med direkte tilknytning til Norge – er åpenbar. NRKs utenriksredaksjon har i årtier fulgt utviklingen på Vestbredden og i Gaza tett. Dekningen har vært fyldig og opplysende fra et konfliktområde som fortsatt spiller en viktig rolle i norsk utenrikspolitikk.

I 2016 ble NRKs korrespondentkontor for Midtøsten flyttet fra Kairo til Beirut - et «steinkast» unna de okkuperte områder. Det burde ikke svekke mulighetene til nyhetsovervåking og produksjon av reportasjer. …..Men plutselig ble det stille – veldig stille. Dette til tross for mulighet til å lage flere saker med en «norsk vinkling».
Eksempler på saker som - ubegripelig nok – har gått NRKs utenriksredaksjon/Midtøsten-korrespondenten «hus forbi»:

Norsk kvinne beskutt av IDF: I høst ble Kristin Foss (43) beskutt to ganger i løpet av én uke av israelske okkupasjonssoldater i en landsby utenfor Nablus.
Flere spørsmål henger i luften: - Hvordan opplevde hun beskytningen? Hvorfor ble hun beskutt? Hva sier IDFs egne stridsregler om bruk av såkalte «gummikuler» mot sivile? Hvorfor demonstrerer befolkningen i den aktuelle landsbyen ukentlig? Hvordan er dagliglivet under okkupasjon?
- Interessant sak å følge opp for NRK utenriks/Midtøsten-korrespondenten? – Nei, fortiet.

TIPH-rapport avdekker systematiske overgrep: I desember ble en konfidensiell rapport fra den norskledede observatørstyrken TIPH i Hebron, lekket til avisen Haaretz. Rapporten oppsummerer styrkens nærvær i over 20 år. Ca. 40.000 rapporterte hendelser avdekker at okkupasjonsmakten Israel kontinuerlig begår grove brudd på internasjonal folkerett overfor den okkuperte palestinske befolkning i Hebron.
- Interessant sak å følge opp for NRK utenriks/Midtøsten-korrespondenten, kanskje med en fersk reportasje fra dagliglivet i Hebron? – Nei, fortiet. 

TIPH kastes ut av Hebron: I januar beslutter Netanyahu at TIPH-styrken ikke får fornyet sitt mandat. De internasjonale observatørene kastes i praksis ut av okkupanten – til advarsler fra både FNs generalsekretær og den norske utenriksministeren som frykter følgene av den norskledede observatørstyrkens fravær.
- Interessant sak å følge opp for NRK utenriks/Midtøsten-korrespondenten? – Nei, fortiet.

Ledsagerprogrammet EAPPI trekker seg ut av Hebron: Som følge av utkastelsen av TIPH, fant World Council of Churches (Kirkenes Verdensråd) det ikke lenger forsvarlig å ha sitt ledsager/observatørteam i Hebron. Dette av frykt for team-medlemmenes sikkerhet. Kirkenes Verdensråd ledes av en norsk generalsekretær - Olav Fykse Tveit.
- Interessant sak å følge opp for NRK utenriks/Midtøsten-korrespondenten? – Nei, fortiet.

10-års minnet for første Gaza-krig: Angrepet skjedde ved årsskiftet 2008/09. Israel døpte sitt anslag mot 2 millioner innesperrede mennesker i Gaza for «Operation Cast Lead». Tapstallene viste 1.417 døde – inkludert 313 barn – og over 5.500 sårede.
På grunn av fravær av internasjonale media, fikk to norske leger – Mads Gilbert og Erik Fosse – en helt sentral rolle verden over for sin rapportering om krigens brutalitet.
- Verd en reportasje fra Gaza - nå 10 år etter, og intervju med Gilbert og Fosse? – Nei, fortiet. 

Grusing av skole, bygget av Flyktninghjelpen: Dagen før skolestart i august 2017, rev israelske okkupasjonsmyndigheter den nylig ferdigbyggede barneskolen i landsbyen Jubbet Al Dhib, utenfor Betlehem. 80 barn var frarøvet skolen sin. Skolen var finansiert av EU, mens byggeprosjektet var ledet av den norske Flyktninghjelpen.
- Interessant sak å følge opp for NRK utenriks/Midtøsten-korrespondenten? – Nei, fortiet.

Rystende rapport fra den norske ambassaden: Halvårsrapporten fra ambassaden høsten 2017, viste til grove overgrep fra israelske okkupasjonsmyndigheter mot palestinerne i de okkuperte områdene: Sivile settes i forvaring uten lov og dom; bolighus rives; illegale israelske bosettinger utvides stadig; mishandling av fanger; arrestasjon og forhør av mindreårige i strid med Barnekonvensjonen.
- Interessant sak å følge opp for NRK utenriks/Midtøsten-korrespondenten? – Nei, fortiet. 

Lars Saabye Christensen: Det prisbelønte amerikansk-jødiske forfatterparet Michael Chabon og Ayelet Waldman ble så rystet etter besøk i Hebron at de tok initiativ til å markere 50 års israelsk okkupasjon med en essaysamling i 2017. De samlet bidrag fra et tjuetalls kjente internasjonale forfattere, basert på inntrykk etter besøk til de okkuperte områder. Lars Saabye Christensen står for det norske bidraget.

Inntektene fra boken ”Kingdom of Olives and Ash: Writers Confront the Occupation”  valgte det jødiske forfatterparet valgt å fordele mellom den israelske organisasjonen "Breaking the Silence" og den palestinske organisasjonen "Youth Against Settlements" i Hebron, ledet av den kjente fredsaktivisten Issa Amro.
- En interessant sak for NRK utenriks/Midtøsten-korrespondenten å følge opp i «jubileumsåret» for 50 års okkupasjon? – Nei, fortiet.

For øvrig passerte hele 2017, uten at f.eks. Urix viet 50 års israelsk okkupasjon – den lengste okkupasjon i moderne historie – oppmerksomhet.
Med en egen utsendt korrespondent for Midtøsten, krever den åpenbare neglisjeringen av nyhetsstoff og reportasjer fra de okkuperte områdene og Israel, en forklaring.

1 kommentar:

  1. To dager etter at denne saken ble lagt ut (fredag 8. mars), hadde Dagsnytt 18 et innslag fra Midtøsten-korrespondent Kristin Solberg, med en rapport om Gaza - dog ikke FRA Gaza.

    Innslaget savnet imidlertid opplysninger om resultatet av den israelske hærens beskytning mot sivile etter demonstrasjonen ved grensegjerdet samme dag. Opplysningene ble publisert i den israelske avisa Haaretz, en halv time før Dagsnytt 18 startet sin sending:
    - En drept: Tamer Khaled Mostafa Arafat (23) døde etter å ha blitt skutt i hodet.
    - 133 sivile skadet (flere alvorlig) - hvorav:
    - 32 barn
    - 1 kvinne
    - 3 helsearbeidere
    - 3 journalister
    I tillegg led flere ti-talls demonstranter av tåregass.
    En ambulanse fikk materielle skader etter å ha blitt direkte truffet av en tåregassgranat.

    SvarSlett