søndag 27. februar 2011

- Kom, kom! Sitt ned og ta en kopp te

(AMNIYR, South Hebron Hills)
Israelske soldater har nylig rasert boplassen hennes, men beduinkvinnen har likevel ikke latt seg knekke. 



Hjemmet rasert - te må vi likevel få.
(klikk for større bilde) 
Hun finner fram et saueskinn i haugen av gjenværende eiendeler av det som inntil nylig var familiens husvære; ber oss sitte ned - og vil by oss på en  kopp te.
Da bulldoserne, under miltær bevoktning, skred til verket kl. 05 om morgenen 21. februar og raserte hennes og to andre beduinfamiliers boplasser, fikk de ikke en gang berget mat og eiendeler. 

I alt fem beduintelt ble rasert - 50 mennesker ble rammet. Tilbake lå hjemmene deres i en ruinhaug. Soldatene nøyde seg ikke med det – de ødela også oliventrær og fylte to brønner med jord.
Alt beduinene hadde tilbake, var noen huler der de kunne søke ly for natten, samt en såkalt taboun-ovn som brukes til brødbakst. Ifølge beboerne har representanter fra militæret oppsøkt dem tidligere og varslet rasering av boplassen deres, med begrunnelse i at de befinner seg på israelsk statsgrunn. Til sammenligning; like i nærheten kan vi ved selvsyn se en jødisk bosetting, der byggeaktivitet pågår uhindret. Den etniske forskjellsbehandlingen og diskrimineringen er åpenbar.  

Okkupasjon: Først raserte de hjemmet, 
så forhindret de bistand fra Røde Kors 
Etter raseringen forsøkte ICRC – det Internasjonale Røde Kors – å bistå de husløse beduinene med en nødforsyning av telt, mat og tepper. De ble imidlertid stanset av soldater fra den israelske hæren og måtte gjøre vendereis, uten å få levert forsyningene til de rammede beduinene.

Området i South Hebron Hills der vi besøker beduinene, ligger i en såkalt C-sone av den okkuperte Vestbredden. Her står palestinske innbyggere rettslig ekstra svakt – nærmest rettsløse - og lever under full israelsk kontroll. Byggetillatelser for palestinere er på det nærmeste uoppnåelig i disse C-områdene, som utgjør størsteparten av den okkuperte Vestbredden.
Soneinndelingen av Vestbredden kom som følge av Oslo-avtalen i 1995, der okkupert palestinsk land ble delt inn i tre (foruten Øst Jerusalem):
Illustrasjon av A,B C inndelingen.
Legg merke til at kun C har sam-
menhengende landområde.

Område A utgjør 17,2 % og består av en samling spredte avgrensede distrikter, uten direkte forbindelse med hverandre. Her skal palestinske selvstyremyndigheter ha kontroll.
Område B utgjør 23,8%, og er under israelsk militær kontroll, mens palestinske selvstyremyndigheter er ansvarlig for visse deler av siviladministrasjonen.
Område C utgjør 59% av okkupert land og er under full israelsk kontroll.


Soneinndelingen var ment som midlertidig ordning og ledd i Israels tilbaketrekking fra den okkuperte Vestbredden, slik FN-resolusjonene 242 og 338 krever. Etter Oslo-avtalen skulle tilbaketrekkingen vært fullendt innen mai 1999. Men okkupasjonen fortsetter med sine maktovergrep – det merker beduinene i South Hebron Hills og den øvrige palestinske befolkning i det daglige liv.          

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar