fredag 10. februar 2012

Løslat – eller reis tiltale!


Også Amnesty International kommer med skarp kritikk av Israels ondsinnede fengslingspraksis på den okkuperte Vestbredden.

Israel får nå klar beskjed fra Amnesty om straks å løslate den sultestreikende palestinske fangen Khader Adnan (31) – eventuelt reise tiltale mot ham og stille ham for retten.

Siden han ble arrestert den 17. desember i sitt hjem i landsbyen Arrabe utenfor Jenin på den okkuperte Vestbredden, har Khader sultestreiket i protest mot at han holdes i såkalt administrative detention (administrativ forvaring)
. Det innebærer at han er fengslet - uten at han får vite hva galt han har gjort, eller hva han er tiltalt for. Tiltalen holdes hemmelig – en «militær hemmelighet». Et rettsprinsipp som er fullstendig forkastelig for en sivilisert stat.

Den okkuperte Vestbredden står imidlertid under direkte administrasjon av Israels Forsvarsdepartement – det preger ikke minst rettsvesenet, der palestinere straffes og fengsles etter militære lover. Dette rammer også palestinske barn helt ned i 12 års alder.  

Ved bruk av administrativ forvaring kan høyere israelske militære offiserer i praksis bestemme at «brysomme» palestinere holdes fengslet i det uendelige – forlenget med inntil seks måneder av gangen. Med et slikt fengslingsgrunnlag er du helt rettsløs.

Ann Harrison, Amnesty International's Deputy Director for Midtøsten og Nord-Afrika, sier at
Israel i årevis har benyttet seg av administrativ forvaring for å holde palestinske aktivister innesperret. Slik frarøves de retten til å få prøvd sine saker for en uavhengig domstol.  Dette er en av de mange grove krenkelser av grunnleggende menneskerettigheter som palestinere daglig utsettes for under Israels okkupasjon. Ifølge Israeli Prison Service ble 305 palestinere holdt i administrativ forvaring ved utgangen av 2011 – en av dem var mindreårig. Antall fengslede er økt etter årsskiftet, mistenker Amnesty.

Etter over 50 dagers sultestreik, er Khader Adnans helsetilstand svært kritisk. Det meldes nå at han er døende. Ikke bare Amnesty, men en rekke organisasjoner – både israelske, palestinske og internasjonale - har krevd hans løslatelse. Den israelske regjering har imidlertid forholdt seg helt taus i saken, og ser ikke ut til å ville gripe inn. Kanskje skyldes det at den ondsinnede fengslingspraksis med administrativ forvaring, utgjør et sentralt element i det nettverk av undertrykkelsesmekanismer som inngår i den israelske regjerings okkupasjonspolitikk på Vestbredden. Ingenting tyder på oppmykning og mer respekt for menneskerettighetene etter 45 års okkupasjon - snarere tvert imot. 

Khader Adnan blir nok verken løslatt eller stilt for retten …….


LES MER: Amnesty International 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar