tirsdag 13. mai 2014

Statsministeren og Folkerettsbrudd

- Det er klart; land som begår klare brudd på Folkeretten kan ikke bare oppleve at det er business as usual fra andre land.

Statsminister Erna Solberg var klokkeklar i sin uttalelse i Politisk Kvarter på NRK P2 den 24. mars i år
Statsminister Erna Solberg (Foto: Thomas Haugersveen/
Statsministerens kontor)

Hun hørtes troverdig ut. Man kunne nesten mistenke henne for å mene at hun hadde et prinsipielt standpunkt om land som bryter Folkeretten – selv om uttalelsen falt like før avreise til toppmøtet i Haag, og gjaldt Russland/Ukraina krisen.

I dag – knappe to måneder senere – under pressekonferansen i forbindelse med Shimon Peres statsbesøk, viste statsministeren en holdning som var alt annet enn prinsipiell i forhold til land som begår klare Folkerettsbrudd.

Med få minutters mellomrom under pressekonferansen, presterte statsminister Erna Solberg på den ene siden å understreke at Norge betrakter den israelske bosettingspolitikken som brudd på Folkeretten; for så å varsle at Norge vil styrke handelen med Israel, samt mer samarbeid innen forskning og utvikling. 

I tilfellet Israel mener altså statsminister Solberg at Folkerettsbrudd ikke bare skal møtes med business as usual, men faktisk med mer business.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar