søndag 22. januar 2012

Barbariske bosettere på statlig oppdrag


- Om du ikke tror det foregår etnisk rensing av palestinere på Vestbredden, eller tenker at mye av det Israel foretar seg er av sikkerhetsmessige hensyn: Ta i så fall et besøk til familien Jaber utenfor Hebron. 

Jeff Halper er krystallklar og opprørt etter at en forsvarsløs palestinsk familie han kjenner godt, nylig ble angrepet av bosettere. Halper er selv israelsk jøde – menneskerettighetsforkjemper, nominert til Nobels Fredspris og mangeårig leder av Israeli Committee AgainstHouse Demolitions. Organisasjonen er sterkt kritisk til okkupasjonen av Vestbredden og yter juridisk og praktisk bistand til familier som rammes av den destruktive okkupasjonspolitikken.  

En ikke-nyhet
Hendelsen Halper reagerte på fant sted 8. januar, og som han selv sier: - En i rekken av de mange daglige “insidenter” som aldri blir rapportert som nyheter fra den okkuperte Vestbredden. 

Del av Kiryat Arba i bakgrunnen. Huset i forgrunnen til-
hører en annen palestinsk familie enn den som er omtalt i
artikkelen, men også disse er angrepet gjentatte ganger.    
Denne gang handlet det om familien Jawdi Jaber. De bor i Beqa’a dalen – et svært fruktbart område like utenfor Hebron. Problemet deres har i mange år vært naboene. Familiens hus ligger nemlig svært utsatt til mellom to ulovlige israelske bosettinger - Kiryat Arba og Givat Ha Harsina.

Som ved alle andre bosettinger på Vestbredden, er også disse to godt bevoktet av israelske soldater. Men det tunge nærværet av soldater til tross; bosetterne får herje fritt med sine palestinske naboer. Soldatene ser en annen vei når bosettere går løs på palestinere. 

Jager i flokk
Denne morgenen kom de – en hel flokk med truende bosettere fra Kiryat Arba. Uten grunn begynte de å angripe familien Jabers hus med store steiner. Familien søkte beskyttelse innendørs. Mens noen av angriperne konsentrerte seg om å fortsette steinkastingen mot huset, kunne andre "ta seg av" familien Jabers bil som stod på tunet. Uhindret kunne de sette fyr på den. Da de trakk seg tilbake var bilen brent opp.  

- OK, sier Jeff Halper, det var en sliten 1979 modell Peugeot. Men for familien Jaber var den selve livlinen.  Jawdi var bl.a. avhengig av å bruke den til å kjøre sin 90-årige mor til sykehuset i Hebron for regelmessige kontroller. Bilen var også helt nødvendig når han hadde noe å selge på markedet inne i Hebron – selv om israelske myndigheter for noen måneder siden ødela vanningsanlegget hans, og dermed lammet dyrkingen av tomater og agurker.

- I perioder når ungene ble utsatt for angrep fra bosettere med baseballkøller, var også bilen viktig for å kunne frakte dem trygt til og fra skolen, sier Halper. 

Hendelsen 8. januar var ikke første gang de har blitt angrepet. Uvissheten om når angrepene kommer, gjør at familien aldri kan slappe av og føle seg trygge. De lever med trusselen hele tiden, men har ingen nøytral ordensmakt de kan få hjelp og beskyttelse fra. Politistasjonen ligger nemlig inne i bosettingen Kiryat Arba. Politimennene er selv bosettere. Slik er det å leve under okkupasjon - du er rettsløs.   

Bevisst fordriving 
Den tidligere israelske justisminister Yosef Lapid, beskrev jødiske bosettere som "barbariske" og anklaget dem for bevisst å ville fordrive palestinerne bort fra Vestbredden – etnisk rensing, med andre ord. (Haaretz 19.12.2003).

Beskrivelsen er utvilsomt treffende, men bosetterne opererer slett ikke i et vakuum, som ensomme, ville ulver på Vestbredden. Tvert imot; de støttes av israelske myndigheter – med vann, strøm, eget veinett, skattefordeler, skoler og ikke minst væpnede soldater. Hvorfor? Jo, bosetterne fungerer som førstelinje "frontsoldater" i koloniseringen av stadig mer land for staten Israel - på bekostning av palestinerne.  Det barbariske angrepet mot Jaber-familien i den fruktbare Beqa’a dalen, inngår som ledd i en slik strategi, preget av etnisk rensing.

10 kommentarer:

  1. Hvorfor det veldige Israels hate? Søk hjelp hos Gud og mennesker, du er totalt feilinnformert og stakkars deg og likesinnede.
    Se her: http://www.janchristensen.net/artiklerhoved.php?side=isreal-guds-oyensten

    SvarSlett
  2. Til Jan Kåre Christensen:
    Som troende, burde ditt menneskesyn ligge tettere opp til Jeff Halper (israelsk jøde og leder i Israeli Committee Against House Demolitions) som har engasjert seg i kampen mot rasering av palestinske hjem og eiendommer, enn til den israelske regjering og sekulære maktpolitikere som Benjamin Netanyahu og Avigdor Lieberman.

    SvarSlett
  3. Hvor har du fått det hate til Israel og jødene i fra? Det er vondt å lese når du gir deg ut for å være en troende! Det er skammelig det du skriver!

    SvarSlett
  4. Okkupasjon over lengre tid innebærer frihetsfrarøvelse og undertrykkelse av de som er okkupert. Dette er universelt - uavhengig av religion, geografi og politisk farge på regjeringen.
    De alternative stemmene i Israel ser at som okkupant i tiår etter tiår kommer Israel på fullstendig kollisjonskurs med jødisk moral og etikk, og det korrumperer det israelske samfunnet innenfra. Derfor; okkupasjonen er til stor skade både for det israelsk og det palestinske samfunn.

    SvarSlett
  5. I dag bor det ca. 6-7 millioner etniske jøder i Israel. De er kommet tilbake fra 140 forskjellige land. De er både kvite, brune og gule av hudfarge. Gud har bevart dem i diasporaen fra år 722 før Messias og fram til i dag. Det blir 2730 år. En regner med at det vil gå 3-4 generasjoner før en etnisk gruppe, som bor blant fremmede folkeslag, vil bli assimilert i dette folket, men det har ikke skjedd med mange av jødene. De som kommer hjem, har overlevd i 68 generasjoner. Det er et under.

    Bare fra landet i nord- Russland eller det forhenværende Sovjet-unionen er det i løpet av de siste årene kommet 1 millioner jøder. Nye jøder kommer hver dag, og de faller på kne og kysser den jødiske jorden når de ankommer flyplassen i Tell Aviv.



    Jødene og Israel vil bestandig overleve. De har overlevd alle de verdensrikene som har forsøkt å ødelegge landet og byen Jerusalem. De har bestandig stått ved gravene til sine fiender. Det gjelder verdensriker som Egypt, Assyria, Ny-Babylonia, Det romerske verdensrike, Det gresk-makedonske verdensriket (Det hellenistiske Verdensriket), Det syriske verdensriket, Det ottomanske verdensriket og Det britiske verdensriket.

    Israel vil også overleve de framtidige verdensrikene som vil forsøke å ødelegge landet og folket. Det blir U.S.A, Russland og Det romerske verdensriket som vi ser holder på å utvikle seg i verden i dag.


    Det andre store endetidstegnet har med JERUSALEMS STATUS å gjøre. ”og de (jødene) skal falle for sverds egg og føres fangnes til alle folkeslag, og Jerusalem skal ligge nedtrådt av hedninger til hedningenes tider er til ende.” (Luk.21,24.)

    Uttrykket ”hedningenes tider” angår den tiden da hedningene har eller har hatt en viss kontroll over byen Jerusalem. Den tiden begynte med kong Nebudkanesars erobring av Jerusalem i året 598 før Messias og varer til Jesu gjenkomst for jødene.



    Det er ingen annen by som har vært erobret mer enn Jerusalem. Den har vært erobret i det hele 32 ganger, og grunnene til det er at Jerusalem og Israel er I SENTRUM for i Guds planer med verden. Den som har kontrollen med Jerusalem kan forpurre Guds planer med Israel og jødene for en tid.



    I forbindelse med opprettelsen av staten Israel i 1947/1948 ble det bestemt at Jerusalem være en åpen by for både jøder og arabere. Det var F.N. som skulle ha overoppsynet med den. Dette skjedde ikke. Allerede den 15. mai 1948 brøt det ut krig mellom Israel og araberne. Staten Jordan okkuperte Judea og Samaria (den såkalte Vestbredden) og tok den nye bydel av Jerusalem. Jødene tok den gamle del av Jerusalem.

    I krigen i 1967 gjenerobret jødene hele Jerusalem, Judea, Samaria og Golanhøydene, men dessverre så gav de tilbake sitt mest hellige sted til araberne- selve tempelområdet.



    Jerusalem ligger fortsatt nedtrådt av hedninger, og det skal det gjøre helt inntil Jesu gjenkomst for Israel og jødene.

    Det er også planer i dag om å gi tilbake deler av Jerusalem og Judea og Samaria til araberne. Det kommer sannsynligvis til å bli gjort, men det fører ikke til fred, men til mer krig. Det blir ikke fred i verden ”før Fredsfyrsten kommer og folkene blir ham lydige.” (1.Mos.49,10.)



    I endens tid vil Jerusalem være en løftesstein for ALLE FOLKENE. De som løfter på den, skal komme til å såre seg selv. ”Og det skal skje på den dag at jeg vil gjøre Jerusalem til en stein å løfte på for ALLE FOLKENE. Alle som løfter på den skal såre seg selv. Ja, ALLE JORDENS HEDNINGEFOLK skal samle seg mot deg.” (Sak.12,3.)



    Det er mange som har løftet på Jerusalem og såret seg selv. I dag er det U.S.A., F.N., EU og Russland som forsøker å få i stand en fredelig ordning mellom araberne (islam) og jødene (jødedommen), men det går ikke. Vi står foran en ny krig i Midt-Østen. Det blir ikke fred i Midt-Østen før Fredsfyrsten kommer og folkene blir ham lydige. ”Inntil enden er det krig. Ødeleggelse er fast besluttet.” (Dan.9,26.)

    SvarSlett
  6. Kommentaren over er – i beste fall - et gigantisk mal apropos i forhold til innholdet i den artikkelen du kommenterer.
    Du bør nok lese artikkelen én gang til - minst.
    Spør så deg selv: - Hva er det Jeff Halper (som er jøde) reagerer så sterkt på? - Hvorfor reagerer han slik? - Blind vold – er det en forkastelig eller akseptabel handling? Er svaret avhengig av offerets og voldsutøverens religiøse tilhørighet? - Hva kan det være som får den tidligere israelske justisminister til å karakterisere bosetterne som barbariske?

    SvarSlett
  7. Nilsen helt sikker, men du har overhode ikke forståelse for Israels sak. De er omringet av fiender over alt, hva skal de da gjøre? Nei, du er en av de mest forblindet personer jeg har møtt som ikke har et godt ord å si om Israel, men desto mer av forsvar av terrorister og opprørere, stakkars deg!

    SvarSlett
  8. Jeg forstår at den brutale virkelighet på Vestbredden kan være tungt å bli konfrontert med via mine skildringer i ord – men om det kan være til trøst: Virkeligheten er langt tyngre å bære for dem som må leve med okkupasjonen hver dag….

    SvarSlett
  9. Nilsen det er latterlig det du skriver når du ser hva jeg ellers har skrevet, du kjører kun din egen retorikk og hører på ingen andre enn deg selv! Ha god bedring!

    SvarSlett
  10. Når jeg leser hva som blir skrevet her i artiklene og på bloggen renner et sitat meg i hu, det får være min avslutning replikk på denne hatefulle bloggen mot det eneste demokratiet i Midt-Østen staten Israel: «Mot dumhet kjemper selv gudene forgjeves», Friedrich von Schiller, 1759-1805 Tysk forfatter

    SvarSlett