Han er ingen vanlig tegneseriefigur. Du finner han overalt i Palestina: på T-skjorter, flagg, vesker – og ikke minst; som del av graffitikunsten på muren som den israelske okkupasjonsmakten har oppført på palestinsk jord.
Han kan se litt stusslig og puslete ut – alltid avbildet bakfra. Men la deg ikke lure; han er en sterk og uttrykksfull figur med mye kraft i seg. Som flyktningbarn, uten hjemland har Handala mye til felles med Naji Al-Ali, den palestinske tegneren som skapte ham.
Naji ble født i 1938 i den lille palestinske landsbyen Al Shajara mellom Tiberias og Nazareth. Prøv ikke å finne landsbyen på kartet – den er utslettet, slik tilfellet var med ca 500 landsbyer etter fordrivingen av 750.000 palestinere i eksil i 1948. Nakba – eller katastrofen – er palestinernes betegnelse på fordrivelsen som skjedde i forbindelse med etablering av staten Israel. På det tidspunkt var Naji ti år gammel. Sammen med sin familie ble han tvunget inn i en flyktningtilværelse i Libanon – først i leiren Ain el Hilweh, deretter i Shatila som opplevde en stygg massakre i 1982.
Etter endt skolegang jobbet Naji som journalist. Men først og fremst skulle han bli kjent over hele den arabiske verden for sine satiriske tegninger – ofte med skarp politisk brodd. Mer enn 40.000 tegninger skulle det bli ialt. Gjennom mange av dem formidlet han den urett og de overgrep som palestinerne ble utsatt for, men også den motstandskraft som finnes i dette folket.
Han gikk heller ikke av veien for å refse korrupte regimer i den arabiske verden, og kunne også rette skytset mot PLO og Arafat. Men brutaliteten ved den israelske okkupasjonen var et gjennomgående tema. I 1987 ble han myrdet i London, der han jobbet for den kuwaitiske avisen al-Qabas. «Puslingen» Handala tråkket tydeligvis mange på tærne, for Naji mottok et hundretalls drapstrusler. Mordet ble aldri oppklart.
Handala på apartheid-muren - laget av en ukjent, lenge etter Naji Al-Alis død. |
Om Handala, har Naji selv uttalt:
Han har lovet sitt folk at han alltid vil være ærlig overfor seg selv. Jeg tegnet han som et barn – ikke spesielt pen, og med strittende hårtuster på hodet lik et pinnsvin - til beskyttelse og som et slags våpen. Handala er et barn – men ikke lykkelig og avslappet. Han har fillete klær og er barfot – slik mange av barna i flyktningleire er.
Selv om hverdagen hans er tøff, dufter han av amber. Ryggen er alltid vendt mot oss. Sammen med ham har vi blikket vendt mot Palestina. Hendene er kneppet på ryggen – et uttrykk for avvisning av en løsning som baserer seg på amerikansk tankegods.
Handala var 10 år da han ble født og han vil forbli 10 år. Dette var min alder da jeg måtte forlate mitt hjemland. Først den dagen Handala kan vende tilbake til Palestina, vil han begynne å vokse. Naturlovene er opphevet i hans tilfelle. Slik er han unik. Ting vil normaliseres når vender hjem.
LES mer:
Handala hjemmeside
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar