onsdag 15. mai 2013

15. mai: Nakba-dagen

Dagen i dag – 15. mai – er spesiell, både i Israel og i Palestina, men med ulikt fortegn. Mens israelere markerer den som landets Uavhengighetsdag, er det Katastrofedagen – Nakba – for palestinere.   

Nakba-dagen markeres årlig, både på Vestbredden, i Gaza og blant palestinere og sympatiserende progressive jøder i Israel.  

Palestinere på flukt i 1948 - fortsatt flyktninger 65 år etter.
Både forut for, og i etterkant av Israels uavhengighetserklæring i 1948, ble i alt 700.000 palestinere fordrevet eller de rømte fra sine landsbyer til en «evig» eksiltilværelse.

Sporene de etterlot seg skulle snart slettes - om lag 500 palestinske landsbyer ble rasert, slettet av kartet for alltid.   
I dag, 65 år senere, har etterkommere etter disse palestinerne vokst i antall til mange millioner med flyktningstatus, fordelt i flere land i regionen: Jordan (2 mill.), Libanon (427.057), Syria (477.700), Vestbredden (788.108) og Gaza (1,1 mill.). I tillegg kommer minst 250.000 internt fordrevne i Israel. Det er manifestasjonen av denne fordrivelsen og tap av eget hjemland palestinerne betegnede minnes som an-Nakba - Katastrofen.       

Opprinnelig refererte begrepet til politiske hendelser som rammet den arabiske verden ca 30 år tidligere, nemlig da de europeiske kolonimaktene  i 1920 stykket opp det Ottomanske riket i flere stater, etter eget forgodtbefinnende, og fordelte dem seg imellom. Men med de dramatiske hendelsene i Palestina i 1948, fikk begrepet et oppdatert innhold. Det sies å være den syriske forfatteren Constantine Zureiq som første gang anvendte an-Nakba, med referanse til palestinernes skjebne.
Ikke uventet blir den årlige markeringen av Nakba-dagen møtt med kritikk i store deler av israelsk media og blant israelske politikere. Forsøkene på å stanse markeringen er mange. I 2011 vedtok Knesset at organisasjoner i Israel – f.eks. menneskerettighetsorganisasjoner - som involverer seg i markering av Nakba-dagen, vil miste eller få redusert sin statlige støtte.

Opptøyer over hele Vestbredden på Nakba-dagen



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar