Politisk rådgiver i Amnesty International, Gerald Folkvord nøler ikke med å karakterisere israelske myndigheters behandling av Vanunu som ren trakassering.
Mordechai Vanunu - en varsler som har blitt umenneskelig hardt straffet, men totalt neglisjert bl.a. av Nobelkomiteen. |
– Norge må protestere og ta opp hans sak hver gang det er mulig. Vanunu er en person utsatt for en urett. Av til sammen 18 år i fengsel, satt han elleve år i isolasjon og slapp - uvanlig nok - ikke ut én dag før tiden, sier Folkvord til ABC nyheter.
Etter at Vanunu sonet dommen ferdig, og slapp ut i 2004, er han fortsatt ingen fri mann, men underlagt strenge restriksjoner. Ikke nok med at han nektes kontakt med utlendinger; han har ikke en gang lov til å nærme seg utenlandske ambassader i Israel.
– Det er ikke en menneskerett å få asyl, men det er en menneskerett å kunne søke asyl. Men det kan ikke Vanunu, sier Folkvord.
– Saken hans er opplagt absurd. Det er uforståelig at han ikke skal få lov til å forlate Israel. Men det dreier seg om å utfordre statsmakten, og da gjelder ikke normal rettslogikk, føyer han til.
Vanunu jobbet ved det hemmelige israelske atomanlegget Dimona – som israelske myndigheter utad presenterte som en uskyldig tekstilfabrikk. Han skulle bli den fremste varsler i moderne tid da han i 1986 overførte fotografier av atomanlegget til den britiske avisen The Sunday Times, som så trykket bildene. En kvinnelig Mossad agent lurte Vanunu til Roma, hvor han ble dopet ned, kidnappet og fraktet til Israel. Der ble han dømt for landsforræderi og 18 års fengsel.
Til sammen er nå straffen oppe i 27 år – like lenge som Nelson Mandela ble holdt fengslet. Det bør være lenge nok. Det hører også med til historien at Vanunu ikke er jøde – men konverterte til kristendommen på 80-tallet.
I høyesterett i dag blir han som vanlig forsvart av en av Israels fremste menneskerettighetsforkjempere – Avigdor Feldman. Han minnet i retten i dag om at det er nærmere 30 år siden Vanunu satte sine ben på det omstridte atomanlegget – og at om han fortsatt satt på sensitiv informasjon kunne han lekke dette, enten han befant seg i Israel eller ikke.
Den 9. april 2008 ble det via Bergens Tidende gjort kjent at daværende kommunalminister Erna Solberg høsten 2004 hadde instruert norsk UDI om å avslå søknaden til Vanunu. Dette til tross for at UDI mente at han oppfylte alle aktuelle vilkår for å få innvilget asyl. Skammelig.
- Lek med tanken: Enn om han var iraner - eller nord-koreaner?
Nå bør Vanunu få kom hjem til Norge.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar