fredag 27. desember 2013

Fem år siden Gaza

Idag er det fem år siden israelske myndigheter iverksatte Operation Cast Lead (Operasjon Støpt Bly) - et voldsomt militært overfall på Gaza med bl.a. hvitt fosfor.

Det intense militære angrepet mot et av verdens tettest befolkede områder - uten rømningsmuligheter for sivilbefolkningen - startet 27. desember 2008 og ble avsluttet 18. januar 2009.
Kollektiv avstraffelse - denne gang: Operation Cast Lead

Ødeleggelsene som rammet samfunnet i Gaza var massive: De israelske militære styrkene drepte i alt 1.391 palestinere – hvorav minst 759 var sivile.  318 av ofrene var mindreårige under 18 år. Over 5.300 palestinere ble såret – minst 350 av dem med alvorlige skader.

De materielle skadene var også svært omfattende, med ødelagte bolighus; bedrifter; industriområder; og jordbruksarealer. I tillegg ble el-forsyning, kloakk og vannanlegg, og helsesektoren sterkt rammet – kritiske tjenester som fra før var sterkt svekket pga blokaden som israelske myndigheter hadde iverksatt mot Gaza i 2007. I følge opplysninger fra FN ble ca 3.500 hjem ødelagt og 20.000 mennesker gjort hjemløse av krigsmakten.

Da krigshandlingene var over tok israelske menneskerettighetsorganisasjoner – deriblant B’Tselem – initiativ overfor den israelske riksadvokaten, med henstilling om at han iverksatte en uavhengig gransking av krigshandlingene. Kravet ble raskt avvist, med den begrunnelse at israelske militære myndigheter hadde opptrådt i henhold til internasjonal humanitærrett.

Riksadvokaten kunne ellers opplyse at militære enheter hadde selv fått i oppdrag å etterforske enkeltepisoder. Deres funn skulle så oversendes krigsadvokatembetet og riksadvokaten for vurdering om evt rettslig oppfølging var naturlig. Menneskerettsorganisasjonene protesterte mot denne overfladiske håndteringen, og sendte en ny henstilling om uavhengig gransking i 2009 – uten at dette førte fram. 

Operation Cast Lead var bare ett av mange eksempler på israelske myndigheters nærmest kontinuerlige kollektive avstraffelse av den palestinske sivilbefolkningen i Gaza og på Vestbredden. På selveste Julaften - for tre dager - så vi eksempel på det nok en gang. 


Da var det 2 år og 8 måneder gamle Hala Abu Sbeikhah som måtte bøte med livet. Det lille barnet var tilfeldig offer for det som må kunne kalles en militær hevnaksjon etter at en sivilt ansatt i det israelske forsvaret ble skutt av en palestinsk snikskytter mens han reparerte grensegjerdet mot Gaza. Israelske tanks svarte med å fyre av tre granater i retning huset til Abu Sbeikhah familien - og drepte familiens yngste. Enda et uskyldig offer - enda en krigsforbrytelse.

--------

Time to end Israel's Gaza blockade  Åpent brev i The Guardian idag fra 20 britiske parlamentsmedlemmer og Lorder

(Referanse for oppgitte antall ofre under Operation Cast Lead: Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem)     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar