fredag 30. april 2021

Ber om beskyttelse for palestinsk fredsaktivist

Den internasjonale organisasjonen Frontline Defenders har nå sendt ut en appell om beskyttelse for en palestinsk fredsaktivist. Det skjer etter økende press, trakassering og alvorlige trusler mot ham fra israelske okkupasjonsmyndigheter.

Frontline Defenders har som mål å gi beskyttelse til menneskerettighetsaktivister over hele verden som blir truet i sitt ikke-voldelige arbeid for å fremme menneskerettighetene. Organisasjonen støttes bl.a. av norske, svenske og danske myndigheter.

Nå har Frontline Defenders rettet oppmerksomheten mot Nasser Nawaj’ah – mangeårig fredsaktivist, bosatt sør på den okkuperte Vestbredden, i South Hebron Hills. I dette området har flere palestinske beduinsamfunn vært truet med fordriving i mange år fra okkupasjonsmyndighetene og voldelige israelske bosettere.

Skjermdump fra Frontline Defenders.

Nasser Nawaj’ah har selv stått i denne striden og kjempet utrettelig i over 10 år. 

Blant annet har han som feltmedarbeider for den israelske menneskerettighets-organisasjonen B’Tselem bidratt med viktig dokumentasjon av overgrep fra okkupasjonssoldater og bosettere mot sivilbefolkningen.  

Nasser Nawaj’ah har selv en personlig familiehistorie som illustrerer den israelske regjeringens brutale politikk overfor palestinere – helt tilbake til Israels tilblivelse i 1948.

Fornavnet Nasser fikk han etter sin bestefar. Han var blant dem som ble fordrevet fra en landsby i det sørlige Israel.


Da besteforeldrene ble fordrevet, var faren til Nasser bare en liten gutt. Bestefaren bar ham i sine egne armer til de nådde fram til slektninger som bodde i Susya El Kadis – nær der Nasser bor i dag. En dag håpet de å kunne vende hjem igjen til sin egen landsby. Nå er bestefaren død. Han fikk aldri se hjemtraktene igjen.

Det året Nasser fylte fire år, hevdet israelske arkeologer de hadde funnet spor etter en synagoge i landsbyen til Nasser. Det førte til at familien ble tvangsfordrevet på nytt. Mens Nassers far bar ham vekk i sine armer, raserte israelske bulldosere storfamiliens boplass.

Familien slo seg ned på beitemarkene sine i utkanten av landsbyen, men håpet en dag å kunne vende hjem til boplassen sin. Det skjedde ikke. Området der boplassen lå, ble inngjerdet og omgjort til en arkeologisk utgravingsplass.

Nå har Nasser stiftet familie med egne barn, og bor fortsatt på beitemarkene. Derfra kan han se bort på den gamle hjemplassen der han ble født og fordrevet fra – et sted han er nektet adgang til. Israelere og utlendinger fra ulike kanter av verden derimot, kan fritt besøke stedet.

Forsøkene på å fordrive Nasser, hans familie og andre palestinere i området, er nærmest konstante. Appellen fra Frontline Defenders om beskyttelse er derfor viktig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar