lørdag 9. april 2011

Rachel Corries foreldre kjemper videre

HAIFA, Israel
Rachel Corries sympatiske foreldre - Craig og Cindy -
utenfor rettslokalet i Haifa. Photo: Kjetil Nilsen  
Den amerikanske fredsaktivisten ble overkjørt og drept av en israelsk militær bulldoser i Gaza 2003. Fortsatt kjemper foreldrene for å få noen stilt til ansvar for drapet.

Vi møter Cindy og Craig Corrie utenfor rettssal 916 i Haifa District Court. Deres kamp for full åpenhet om drapet på datteren Rachel har endt med sivilt søksmål mot den israelske hæren (IDF).

Tapte løfter
-Vi lyktes tidlig med å få saken løftet opp på høyeste politiske nivå, forteller faren Craig. Det så lovende ut. Daværende statsminister Ariel Sharon lovet president Bush, samme dag som Rachel ble drept, å gjennomføre en åpen, uavhengig og grundig gransking.

- Men løftet ble aldri holdt - og USAs president fulgte ikke opp overfor Israel. Når våre politiske ledere svikter på den måten, måtte vi som foreldre ta saken i egne hender og selv gå til rettssak for å få belyst alle sider omkring vår datters død. Vi er opptatt av at noen stilles til ansvar for drapet.

- Det endte med at vi tok ut sivilt søksmål mot den israelske hæren – noe som for øvrig er kostbart. Men et forsøk på å reise vanlig straffesak, ville ikke ført fram. Saken ville med sikkerhet blitt henlagt, og aldri blitt prøvet i israelsk rett. Derfor gikk vi til sivilt søksmål, sier faren.   

Rettssak syv år etter
Rettssaken startet i mars 2010 – først fem år etter at familien tok ut tiltale mot IDF, og syv år etter drapet på Rachel. Denne uken var det avsatt et par dager til rettshøringer. Saken føres i distriktsretten i Haifa – i et lite lokale som kun tar 30 – 35 tilhørere. Rettsforhandlingene føres på hebraisk. Den israelske stat vil ikke skaffe tolketjeneste, så frivillige stiller opp og simultantolker for Rachels familie og utenlandske tilhørere. I alt 8 frivillige israelere tolket da vi var tilstede. De må hviske, men blir likevel stadig bryskt hysjet på av sikkerhetsvaktene.         

I Israel føres sivile saker uten jury og meddommere, så dommer Odedh Gershon blir den som til sist ene og alene skal avgjøre søksmålet i denne sterkt politiserte saken. Han fremstod i rettsforhandlingene denne uken som en lett oppfarende, eldre mann med konstant hoderysting og nervøse rykninger. Under vitneutspørring av den tidligere militærkommandanten i Gaza i 2003, grep han stadig inn overfor Rachel-familiens advokat.

Fulgte ordre
Den tidligere offiseren som vitnet denne uken, hevdet for øvrig at ”vi gjorde alt i henhold til ’boka’”. Han utdypet at han kun fulgte ordre fra høyere hold da han ga bulldoserføreren ordre om å fullføre hussaneringen, selv om dette kunne innebære fare for sivile – inkludert internasjonale aktivister. Ifølge Corrie-familiens advokat, avdekker denne vitneforklaringen tydelig at hæren ikke tok de nødvendige forholdsregler for å hindre Rachels tragiske død.

Dom i saken kan neppe ventes å falle før en gang i 2012. Corrie familiens krav er oppreising for tapt liv; dekning av advokatutgifter; samt en symbolsk straff på 1 US$  

FAKTA I SAKEN
Rachel Corrie (1979 - 2003).
Photo: Rachel Corrie Foundation
Rachel Corrie var 23 år gammel da hun ble brutalt overkjørt og drept av en israelsk militær bulldoser den 16. mars 2003 i Gaza. Med ikke-voldelige midler ville hun beskytte et palestinsk hjem som hæren truet med å legge i grus. Rachel stod foran huset som menneskelig skjold – godt synlig, i fargesterk oransje påkledning.

I forbindelse med rettssaken, har israelske myndigheter nektet innreisevisum for den palestinske legen i Gaza som behandlet Rachel. Forslag om vitneavhør via videokonferanse er også avslått.

Andre sentrale vitner for Corrie-familien – som f.eks. Rachels medaktivister – fikk først innreisetillatelse til Israel etter sterkt diplomatisk press.


Rettens dommer har godkjent krav fra den israelske stat om at deres vitner først skal fremstilles etter at alle Corrie-familiens vitner er avhørt. Et høyst uvanlig krav å få innfridd i normal rettspraksis.

Corrie familien har tidligere anlagt sak i USA mot Caterpillar, med anklage om medskyldighet i krigsforbrytelser. Caterpillar forsyner den israelske hæren med bulldosere, vel vitende om at de brukes for å rasere sivil eiendom i okkuperte områder, i strid med folkeretten. Saken ble avvist i amerikansk rett 2007


Se Rachel Corrie Foundation  for Peace and Justice
Se intervju med Rachel Corrie to dager før hun døde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar