søndag 3. april 2011

- DE myrder; VI bygger

Uansvarlige statsledere finnes i ulike deler av verden. De kan kunsten å skape fiendebilder og sette grupper opp mot hverandre. Den israelske statsminister har tatt sin plass blant disse.

For hjemmepublikummet var det ingen tvil hvem statsminister Netanyahu snakket om da han kom med følgende kommentar til de grufulle drapene på fem familiemedlemmer i bosettingen Itamar i midten av mars:
- DE myrder; VI bygger. (Ynet News 13.03.11)

Fire enkle ord. Slik taler en uansvarlig politisk leder etter en uoppklart massakre mot en jødisk familie. Slik nøres opp under fiendebilder og settes én gruppe opp mot en annen i et lett kamuflert, kodet politisk språk – likevel et krystallklart budskap for dem det er adressert til.

David Wilder - talsmann for bosetterne i Hebron, ropte
hatsk til mine kvinnelige team-kollegaer: - Get away! Go
and make love with those who love to kill babies instead! 
Statsministeren velger sine ord med omhu, og passer på ikke å navngi noen - han skal ikke kunne tas for å ha beskyldt noen direkte for drapene.

Men alle vet likevel hvem han sikter til. Spesielt de politiske voldsfanatikerne i det israelske samfunnet oppfatter klart statsministerens anklage. For å tydeliggjøre budskapet, tilføyer statsministeren: - Vi er ikke dumme; vi vet hvem vi har med å gjøre.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Det er som om statsministeren har gitt mobben frie tøyler til å straffe DEM – de unevnelige, kollektivt utpekt skyldige i drapene.

Som forventet; hevnaksjoner mot ”DE som myrder” fulgte over hele Vestbredden straks etter statsministerens tale. De pågår fortsatt - uhindret:

* Sør for Hebron ble en palestiner ridende på sitt esel stukket ned av en maskert bosetter
* I Jerusalem ble en palestinsk kelner banket opp under en jødisk bryllupsfest
* I bosettingen Shiloh utenfor Ramallah ble to innleide palestinske arbeidere angrepet med jernstenger og pepperspray av en gjeng bosettere
* I Safed, nord i Israel, satte ortodokse jøder fyr på tre biler som tilhørte palestinske studenter. I nærheten var malt hatske slagord som ”Død over arabere”.   
* I landsbyen Huwwara angrep en gjeng bosettere palestinske hjem med brannbomber
* I Hebron knuste en maskert bosetter frontruten på en ambulanse tilhørende palestinske røde halvmåne (Røde Kors)
* I byen Beit Ummar angrep en bosetter et palestinsk gravfølge - en ble skutt i brystet; en annen i låret  etc, etc, etc.....   

I andre land kalles dette blind vold. Ansvarlige politiske ledere vil normalt fordømme slikt. De vil gripe inn;  stå opp og forsvare uskyldige som utsettes for denne type brutalitet. Så ikke i Israel. Hevnaksjonene mot tilfeldige palestinere blir møtt med fullstendig taushet fra en ellers så talefør statsminister.

Det blir stadig mer åpenbart: Dette landet savner politiske ledere som er i stand til å utvise ansvarlig lederskap – til ulykke for Israel selv og palestinere under okkupasjon.

2 kommentarer:

  1. Og byggingen fortsetter....Klipp hentet fra en av Norges største aviser i dag:

    "ISRAEL GODKJENNER UTVIDELSE AV BOSETNING PÅ OKKUPERT LAND."
    "UTBYGGING:Jerusalems bystyre godkjente i går byggingen av 942 nye boliger på okkupert landområde i bosetningen Gilo, som ligger i nærheten av Betlehem. Elisha Peleg fra Likud bekrefter at bystyret har godkjent byggingen av de nye boligene. - Selvfølgelig godkjente vi det. Det er bare det første steget, sier han. Bosetningen ligger i det hovedsakelig palestinske Øst-Jerusalem som ble annerklert av Israel i 1967. Innlemmingen har ikke blitt anerkjent av verdenssamfunnet. Tidligere utbygging av Gilo har møtt hard kritikk fra blandt annet USA. Også Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har uttalt at han er dypt bekymret over at Israel fortsetter å utvide de folkerettsstridige bosetningene. (NTB)."

    "Selvfølgelig godkjente vi det ".....Hvor arrogant kan israelerne bli uten at verdens-samfunnet reagerer sterkere på disse horrible tilstandene? Hva nytter med fordømmelse? Folkerett er visst et ukjent begrep i Israel. IM

    SvarSlett
  2. Leder i Stav.aftenblad i dag:
    "MEN I ISRAEL ER ALT VED DET GAMLE."
    "STØ KURS: Mens det koker i hele regionen rundt dem, holder israelske myndigheter srø kurs: Mandag godkjente bystyret i Jerusalem bygging av 942 boliger på okkupert område i nærheten av Betlehem.
    Israelerne er nokså alene i verden om å mene at dette er i orden. Det meste av det internasjonale samfunn mener det er brudd på internasjonal rett. USA er dypt bekymret, ifølge utenriksdepartementet i Washington. Ikke bare er den isrelske bosettingsbyggingen ulovlig, den skader også arbeidet med å få gjennopptatt direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne.
    VI DELER den amrikanske bekymringen, men er også bekymret over USAs manglende vilje til å gjøre noe med saken. Det blir med ordene, som den nåværende israelske regjering vender det døve øret til. Vi er sant å si i tvil om statsminister Benjamin Netanyahu ønsker noen tostatsløsning med palestinerne i det hele tatt.
    Israelerne er nervøse for hva slags regjeringer de kan få i nabolandene etter den arabiske revolusjonen. Den uroen kunne de ha gjort mye for å redusere selv." (Sitat slutt)....

    .....Ja, tenk om Israel visste sitt eget beste...IM

    SvarSlett