søndag 5. juni 2011

Okkupant på nattejakt

Når natten senker seg på Vestbredden, er det tid for trakassering, arrestasjoner og husransakelser. Signalene fra okkupanten er tydelige: - De okkuperte skal aldri føle seg trygge. Fredag natt var turen kommet til Mousa Abu Maria - nok en gang.



Mousa Abu Maria sammen med deltakere EAPPI-pro-
grammet: Svenske Mats og Ann-Sofie, og Amy fra USA. 
Ved 2-tiden natt til fredag 3. juni trengte en gruppe utkommanderte soldater seg inn i huset til Mousa Abu Maria i byen Beit Ummar, like nord for Hebron.

Da soldatene ikke fant han hjemme, vekket de naboen, og kommanderte ham til å være med for å finne Mousa.

Dette er okkupasjon, så selv om det var midt på natten og han helst ville tilbake til sengen, nyttet det lite for naboen å nekte å bli med. Palestinerne rettsløshet viste seg enda en gang.

Etter noen forsøk, fant de huset hvor Mousa sov den natten. Da Mousa åpnet døren og framstilte seg for soldatene - uten å gjøre noen form for motstand - var dette likevel ikke godt nok. Han skulle ydmykes.  – Kle av deg, lød ordren fra de bevæpnede soldatene. Det hjalp lite å protestere.....    

Deretter forlangte de at han framviste sitt ID kort – noe palestinere alltid må bære på seg. Uten ID, kan man både få bot og bli arrestert Så begynte de å skjelle han ut for å være den som organiserer demonstrasjoner i Beit Ummar hver lørdag. Han ga uttrykk for at han ikke så noe galt i det, og parerte tilbake med å spørre hva soldatene hadde å bestille i hans landsby og hans hjem.

Innkallelsen til sikkerhetspolitiet
mandag 6. juni kl 10:00
Mousa er koordinator i en lokal organisasjon som kalles Palestine Solidarity Project. En av deres aktiviteter er å mobilisere mot okkupasjonen med ikke-voldelige midler, ofte i samarbeid med israelske opposisjonelle.

Men palestinsk motstand mot okkupasjonen godtas ikke av israelske myndigheter i noen form og møtes med voldelige midler og ulike former for avstraffelse – både individuell og kollektiv. For to uker siden truet israelske myndigheter med kollektiv avstraffelse av studenter i Beit Ummar, om lørdags-demonstrasjon ble avvholdt.

Mousa Abu Maria har tidligere tilbrakt flere runder i fengsel for sin ikke-voldelige motstand mot okkupasjonen. Han blir jevnlig trakassert, og har ved husransakelser bl.a. fått datautsyr beslaglagt og ødelagt. At han er gift med en jødisk kvinne, legger ingen demper på israelske myndigheters behandling av ham - snarere tvert imot. 

Under det nattlige besøket fredag ble han igjen truet med arrestasjon, dersom han ikke møter opp hos sikkerhetspolitiet i den ulovlige bosettingsklyngen Gush Etzion kl. 10:00 mandag 6. juni. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar