tirsdag 13. september 2011

Barnetegninger fra Gaza – det er farli’ det ……

Et barnemuseum i Oakland ved San Francisco hadde alt klart for utstilling av barnetegninger fra Gaza - men nå har de avlyst den etter press fra sterke pro-israelske lokale krefter.

Utstillingen A Child’s View of Gaza ved The Museum of Children’s Art skulle egentlig åpne 24. september og henge fram til 13. november. Gjennom tegninger og malerier, laget av barn i Gaza, ville publikum kunne få ta del i hvordan noen av de mest forsvarsløse i «verdens største åpne fengsel» opplevde det massive israelske bombardementet ved årsskiftet 2008 - 09.

Tegningene er laget av barn i alderen 8 – 14 år og viser barnas egne erfaringer, bl.a. bomber som blir sluppet fra fly, tanks og folk som blir skutt. 
Noen vil ikke at barnas følelser om krig
skal vises - fordi de er palestinere? 

Det var den amerikanske hjelpeorganisasjonen Middle East Children’s Alliance som stod bak organiseringen av utstillingen. Alt var klappet og klart, men torsdag i forrige uke fikk direktør Barbara Lubin den overraskende beskjeden fra museet at det var kroken på døren for utstillingen.

Museets styremedlemmer begynte å motta klager fra lokale organisasjoner når annonseringen av utstillingen ble kjent. Ifølge en uttalelse fra styreformann Hilmon Sorey er riktignok museets formål å bidra til forståelse og kunnskap, men etter nærmere kontakt med lokalmiljøet fant man at akkurat denne utstillingen ville være upassende for barn.    

Det hører med til historien at museet tidligere har hatt utstillinger som viste barnekunst inspirert av erfaringer fra krig. I 2007 hadde museet en utstilling med tegninger laget av amerikanske barn under den 2. verdenskrig. Bildene viste bl.a. Hitler, og krigsscener med brennende fly, synkende krigsskip, ødelagte hus m.m 

Også i 2004 hadde museet en lignende utstilling – den gang med barnekunst laget av irakiske barn, kort tid etter den amerikanske invasjonen.

Uttrykket og innholdet i Gaza-barnas tegninger har mye til felles med opplevelsene av krig, slik de ble skildret av barna bak tegningene ved disse andre to utstillingene. Men den store forskjellen er at denne gang handler bildene om palestinske barns traumatiske krigsopplevelser.
Det ble tydeligvis mer enn hva pro-israelske krefter i California kunne tåle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar