torsdag 13. oktober 2011

Okkupasjonens hverdag: Skolebarn skadd ved checkpoint i Hebron

Syv palestinske skolebarn fra Cordoba skolen i Hebron sendt til sykehus etter sammenstøt med israelske soldater og bosettere. 

Christian Peacemaker Team (CPT) melder at de om formiddagen tirsdag 11. oktober ble tilkalt til Cordoba barneskole i Hebron, etter uroligheter ved Checkpoint 56.

Checkpoint 56: Skolejente fra Cordoba-skolen granskes. To
soldater er alltid plassert her - fullt bevæpnet, inkl. hånd-
granat, sjokkgranat og tåregass. Til høyre, ved veggen,
 er passasjen lærerne kunne benytte inntil tirsdag.   
CPT er en av de internasjonale frivillige organisasjonene som arbeider for beskyttelse av utsatte palestinere på den okkuperte Vestbredden.

Godt voksne mennesker - de fleste av dem pensjonister- fra ulike land forsøker å gjøre hva det internasjonale samfunn ikke vil ta i: Gi sikkerhet for palestinere under okkupasjon.

Tirsdag morgen hadde den israelske hæren plutselig funnet ut at de skulle endre etablerte rutiner ved Checkpoint 56, som de fleste lærere og elever må passere for å komme seg til Cordoba skolen. Normalt må alle som passerer Checkpoint 56 gå gjennom en metall-detektor. 

De kvinnelige lærerne har blitt innrømmet unntak fra dette på sin daglige ferd til og fra skolen. De har fått benytte en såkalt «humanitarian gate» - en port ved siden av skuret med metall-detektoren.

- Nye rutiner. Alle må gjennom metalldetektoren – dere lærere også, lød meldingen fra soldatene i går. Lærerne protesterte, men til ingen nytte. Dermed startet de en spontan demonstrasjon og nektet å passere den militære kontrollposten. På skolen satt elevene og ventet på sine lærere.

Til slutt gikk de til checkpoint 56 for å se etter dem. Der hadde bosettere dukket opp. De gikk tydeligvis løs på barna, med det resultat at syv barn ble skadet og sendt til sykehus. Soldatenes rolle er ukjent, men normalt griper de aldri inn overfor dem - selv ikke når de plager palestinske barn. Deres mandat er å beskytte bosetterne. I Hebron er det ca 1500 soldater og 500 bosettere.

Plutselige endringer i etablerte rutiner, som foranlediget hendelsen i Hebron tirsdag, er ingen uvanlig situasjon på Vestbredden: De okkuperte skal aldri kunne falle til ro og føle seg trygge. Det som er tillatt den ene dagen, er ulovlig den neste. Uten forvarsel kan veier blokkeres med store sementblokker; plutselig kan et område bli militarisert og erklært for et «no go area»; nye checkpoint dukker opp og hindrer fri ferdsel; etc etc .

Ordren lærerne fikk denne tirsdags morgen ved checkpoint 56 inngår slik sett som del av et mønster okkupasjonsmakten følger i sin utøvelse av makt og kontroll. Krenkelser, maktmisbruk, overgrep - det er hverdagen for palestinerne under okkupasjon. I 44 år har det fått pågå til nå - ustraffet for overgriperen.


Utendørsundervisning ved Checkpoint 56: Ikke-voldelig
motstand mot okkupasjonsmakten. Foto: Lene Espelund

SISTE: Lene Espelund, som er ledsager i Hebron under EAPPI-programmet, opplyser på sin blog i kveld at undervisning nå drives utendørs ved Checkpoint 56, fordi lærerne fortsatt nektes å gå utenom metalldetektoren.

DRAMATISK UTVIKLING SØNDAG 16. OKT.: Cordoba-skolen stengt
Protesten fra lærere og elever ved Cordoba- skolen i Hebron som har pågått siden tirsdag, tok en dramatisk vending i søndag formiddag.

Om lag 20 soldater, pluss en gruppe politifolk, angrep elever og lærere med tåregass og det nye akustiske våpenet "The Scream". Deretter ble Cordoba-skolen stengt - ukjent for hvor lenge.

Dette skaper bekymring, fordi skolen har tidligere vært utsatt for hærverk av bosettere – bl.a. forsøkt satt fyr på. Nå som skolen er stengt fryktes det for at den vil bli ramponert igjen – evt okkupert av de svært aggressive bosetterne som bor i nabolaget.
For nærmere detaljer om søndagens hendelser, se hjemmesiden til International Solidarity Movement.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar