lørdag 29. oktober 2011

Løslater terrordømte – fortsetter å «avle» fram nye

At Israel fengsler palestinske barn er ille nok. Den brutale og respektløse behandlingen av dem gjør saken enda verre – både av hensyn til barna og framtidig israelsk sikkerhet.
En av 7.500 fengslede barn siden år 2000:
Ahmad F, 15 år, fra Burin - fengslet i juli i år.
Foto: Defence for Children International
Til sammen 1.027 palestinske fanger skal utveksles i bytte mot Gilad Shalit. De fleste av disse er etter det som opplyses dømt for medvirkning i blodige terroraksjoner. De er voksne menn og noen kvinner.
Skjebnen til mindreårige palestinske fanger derimot, som - i strid med internasjonale konvensjoner - holdes i israelske fengsler, er fortsatt uviss. Ingen palestinske barn finnes på de fangelistene som er offentliggjort

Fengsler 12-åringer
Ifølge den siste oversikten fra Israeli Prison Service og Defence for Children International satt 164 mindreårige palestinere (12 – 17 år) i israelsk fangenskap ved månedsskiftet september/oktober. 35 av dem var barn under 15 år.  Israelske myndigheter løslater med andre ord terroristdømte voksne, men fortsetter å holde barn fengslet og sørger stadig for at nye fengsles.
Spørsmålene man kan stille i den forbindelse, er mange: - Hva vil den brutale behandling barnefangene får gjøre med dem? - Hvor mange av dem vil bli merket for livet etter møtet med det som skulle være et rettssystem, men som gjør barna rettsløse og behandler dem som om de var lovløse terrorister? - Vil den vold og tortur de har blitt utsatt for av israelske myndigheter føre til at de selv vil ta voldelig hevn når de vokser opp?

Presise svar kan vi ikke gi, men ikke usannsynlig vil behandlingen barna utsettes for gjøre et ukjent antall av dem til fremtidige terrorister. Hevnmotiv har i alle fall israelske myndigheter sørget for at de får med seg i bagasjen inn i voksenlivet. Slik bidrar de paradoksalt nok til å «sikre» etterveksten av terrorisme.
Navnløse barnefanger
I motsetning til den ene israelske fangen som vi alle har blitt på fornavn med i løpet av de siste fem årene, forblir de palestinske barnefangene «navnløse» for en hel verden. Obama omtaler dem aldri; ikke Sarkozy, Merkel, Cameron og Putin heller. Og hva med Norge ….? Den politiske tausheten bidrar til at for de fleste av oss er det ukjent at Israel i det hele tatt regelmessig fengsler palestinske barn, helt ned i 12 års alder.
Dette er sider ved den israelske okkupasjonen som vies liten eller ingen oppmerksomhet. Neglisjeringen av de «navnløse» barnefangene skjer til tross for at ca 700 palestinske mindreårige fra Vestbredden hvert år sendes i fengsel av israelske militære domstoler. Siden år 2000 er antallet barnefanger kommet opp i 7.500. De fleste av barna blir fengslet etter anklage om steinkasting.
Ulike menneskerettighetsorganisasjoner dokumenterer jevnlig om mishandling og tortur av barna – både i forbindelse med arrestasjon, fangetransport, avhør og under selve fengselsoppholdet. Det er med andre ord ikke unntakvise overgrep begått av «brodne kar» i systemet, men tvert i mot en skremmende systemisk mishandling av mindreårige.
Gjenkjennelig mønster av mishandling
Eksempel på dette fikk jeg selv bekreftet da jeg i april i år intervjuet Julia Mazen Awwad - en 16-årig jente fra Awarta på Vestbredden - dagen etter at hun slapp ut fra et fem dagers redselsfullt fengselsopphold. Hun ble beskyldt for å ha myrdet en jødisk bosetterfamile, og ble først sluppet fri etter å ha signert et dokument under tvang - uvitende om hva hun skrev under på, ettersom dokumentet var på hebraisk. Et hjelpeløst barn helt alene mot overmakten.  Advokathjelp ble hun nektet – støtte fra annen voksenperson likeså.
Jentas historie ligger tett opp til det generelle mønster som avtegner seg i israelske okkupasjonsmyndigheters behandling av palestinske barnefanger:
- Barna blir ofte arrestert ved nattlige raid i hjemmene; påsatt fotlenker, håndstrips, bind for øynene.
- De fraktes ofte til militære fangeleire eller fengsler utenfor Vestbredden – stikk i strid med internasjonal rett. Familiene blir sjelden informert hvor barna holdes fanget, og må som regel selv spore dem opp via Røde Kors.
- Vanlige overgrep under forvaring er trusler; bank; slag; spark; nekte å etterkomme ønske om mat og drikke; tvinge barna til å sitte i ukomfortable stillinger over lang tid; utsette barna for ekstrem varme eller kulde; begrense adgang til toalett-besøk; frarøvelse av søvn.
- Avhørene har form av militære forhør. De blir ikke nedtegnet og skjer uten video-opptak, til tross for krav fra FN om endret praksis. Påstand om bruk av tortur for å framtvinge tilståelser og vitneprov, er vanlige. Barnas første møte med advokat, skjer som regel i militærdomstolen.
Økt press mot Israel
I forbindelse med fangeutvekslingen knyttet til løslatelsen av Gilad Shalit, sendte Defence for Children International ut en appell om øyeblikkelig løslatelse av de 164 palestinske mindreårige som holdes i israelsk fangenskap. En tilsvarende appell ble sist uke fulgt opp av UNICEF; en tverrparlamentarisk gruppe i det britiske parlamentet og en tilsvarende gruppe i EU-parlamentet; og av Storbritannias største fagforening for lærere - National Union of Teachers.

Norge bør følge opp og ta initiativ til at det nå legges ytterligere internasjonalt press på Israel for å løslate alle palestinske mindreårige fanger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar