mandag 19. desember 2011

UNRWA med kampanje mot husriving

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) lanserer kampanje mot den israelske regjeringens omfattende rasering av palestinske hjem på Vestbredden.

Den 4. Genevekonvensjon, artikkel 53, skal beskytte sivilbefolkningen under okkupasjon: Det er forbudt for okkupasjonsmakten å ødelegge løsøre eller fast eiendom som individuelt eller kollektivt tilhører privatpersoner …. unntatt i de tilfeller hvor militære operasjoner gjør slik ødeleggelse absolutt nødvendig.
Også Israel er forpliktet til å rette seg etter dette, men gjør det likevel ikke. Raseringen av siviles hjem og eiendom er mer omfattende enn på lenge.

Nå oppfordrer UNRWA folk verden over til å støtte kampanjen Don’t demolish my future via Facebook og Twitter, og ber om hjelp til å sette søkelys på denne destruktive praksis ved den israelske okkupasjonspolitikken. 

Artikkel 53 i den 4. Genevekonvensjon gir ingen beskyttelse
for sivilbefolkningen under israelsk okkupasjon. Foto: EAPPI
 – Raseringen av palestinske hjem og trusselen om fordrivelse, ødelegger livet for vanlige innbyggere på Vestbredden. Vi ønsker å få satt en stopper for dette. Til det trenger vi din hjelp, appellerer UNRWA på sin hjemmeside.

Noen fakta:
• Hele bydeler og landsbyer lever i konstant frykt for å miste sine hjem og sitt levebrød i det israelsk-annekterte Øst-Jerusalem og det såkalte C-området av Vestbredden – som utgjør mer enn 60% av det okkuperte området.
• I 2011 har et betydelig økende antall palestinere blitt fordrevet pga den israelske rivningspolitikken. Nærmere 1000 ble fordrevet i løpet av de 11 første månedene i år, mot 594 i hele fjor.
• På Vestbredden har den israelske regjering utstedt ytterligere minst 3.000 rivningsordrer av boliger og ulike typer av infrastruktur som sisterner, skoler, solcellepanel m.m. Dette vil ramme titusenvis av palestinere.
• I det israelsk-annekterte Øst-Jerusalem er minst 28% av palestinske hjem bygget eller påbygget uten formell israelsk godkjenning. Ca 60.000 mennesker står i fare for å få sine hjem lagt i grus.
• Ifølge israelsk soneinndeling av de okkuperte områdene, kan palestinerne bygge kun i 13% av Øst-Jerusalem og i kun 1% av C-området. Men disse områdene er allerede sterkt belastet og utsiktene til byggetillatelse er mikroskopiske.
• Rivningspolitikken kan påføre spesielt barna alvorlige skadevirkninger. Mange berørte barn har symptomer på post-traumatisk stress syndrom, depresjon og angst.
• Mange av familiene som får sine hjem gruset tilhører marginaliserte og sårbare grupper som sliter med fattigdomsproblemer.
• Den destruktive rivningspolitikken berører mer enn bare fysiske bygninger og strukturer. Mulighet for skolegang og utdanning, tilgang til helsestell, og folks generelle trygghet i hverdagen rammes også.

Krever stans i raseringenUNRWA påpeker Israels forpliktelser i henhold til Folkeretten, og krever:
1) Øyeblikkelig stans i nedriving av palestinske hjem, skoler og infrastruktur, så lenge palestinerne er nektet deltagelse i et ikke-diskriminerende system  for utvikling og planlegging 
2) Familier som er fordrevet som følge av rivningstiltak må få returnere til sine hjemplasser og eiendommer under trygge og verdige forhold. De må gis økonomisk kompensasjon for de tap de har lidt – inkludert ødeleggelser av hus og eiendom.   

UNRWA minner om at støtte til kampanjen kan uttrykkes på flere måter:
Facebook: Plasser en Don't demolish my future logo på din profil
Twitter: Hjelp med å spre UNRWA's tweets om riving
Spre kampanjens #stopdemolitions Twitter tag

Dokumentasjon:
* For oppdaterte nyheter om husriving på Vestbredden, se UNRWA’s demolition watch
* For detaljert analyse av den aktuelle situasjonen se FN-rapporten Displacement and insecurity in Area C of the West Bank 
* Motta oppdaterte meldinger om UNRWA's arbeid på Facebook og Twitter 
* En israelsk frivillig organisasjon har viet seg til kamp mot husriving og gir støtte til rammede palestinske familier: Israeli Committe Against House Demolitions
* Også den israelske organisasjonen Rabbis For Human Rights engasjerer seg regelmessig mot husriving

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar