søndag 20. mai 2012

Bønder beskutt av israelske soldater


Syv palestinske bønder i Gaza ble såret etter å ha blitt beskutt med israelsk artilleri-ild torsdag 17. mai.

Det var på formiddagen, mens de var ute på markene sine i Shujaeya-distriktet øst for Gaza by, det skjedde. Uten forvarsel og uten noen spesiell foranledning, ble det plutselig åpnet ild mot bøndene fra den israelske hærens stillinger, på den andre siden av grensen.
En av de skadde bøndene. Foto: Mohammed Asad.

Av de syv skadde bøndene, ble to av dem påført alvorlige skader.

I følge Ma’an News opplyste en talsmann for den israelske hæren at det ble åpnet ild mot «mistenkelige personer som hadde nærmet seg sikkerhetsgjerdet» som er satt opp på grensen mellom Gaza og Israel.

Det ble senere bekreftet at hæren hadde avfyrt tank-granater mot det den israelske talspersonen betegnet som terrorister.

Hendelsen er på ingen måte uvanlig, selv om overgrep som dette knapt blir registrert i internasjonale medier. Men de inngår som viktige elementer i en voldsspiral, der dette lett kan utløse hevnaksjoner fra ekstremistiske krefter, med avfyring av raketter mot Israel.

Israel opererer med en såkalt buffer-sone inne i Gaza mot egen landegrense - et selverklært militært område der personer risikerer å bli skutt og drept fra israelsk side av grensen. Dette er altså et område som teknisk sett ligger utenfor Israels eget territorium – et område landet «trakk seg ut av» i 2005. Men med sin overlegne militære overmakt, illustrerer dette at Israel fortsatt de facto okkuperer Gaza.  

Etter Oslo-avtalen, mens Gaza ennå var under israelsk okkupasjon, ble partene enige om en 50 meter bred sone inntil grensegjerdet mot Israel, uten adgang for sivile. Siden den gang har Israel regulert denne sonen etter eget forgodtbefinnende. Problemet for palestinerne er at sone-grensen er usynlig, og sivile personer risikerer å bli beskutt av israelske soldater i en avstand av 2 km fra det israelske grensegjerdet.

Tilsvarende livstruende begrensninger i Gaza-palestinernes bevegelsesfrihet, gjelder også til sjøs. Palestinske fiskere blir regelmessig beskutt eller arrestert når de beveger seg lengre ut fra kysten enn den israelske marine mener de har lov til. Hvor langt ut det er, vet bare okkupasjonsmakten. Dette er okkupasjon.            


BEVEGELSESHINDRINGER I GAZA:

På land: Inne på palestinsk territorium  
• Oslo Avtalen: 50 meter fra Israels grense    
• Andre Intifada (2000): 150 meter fra Israels grense              
• Januar 2010, ifølge Israel: 300 meter fra Israels grense           
• I praksis nå: varierer fra 300 meter til 2 kilometer fra Israels grense

Til sjøs: Avstanden palestinske fiskere kan seile ut fra land
• Oslo-Avtalen: 20 nautiske mil
• Bertini Commitment (2002): 12 nautiske mil
• Oktober 2006: 6 nautiske mil
• Siden juni 2007: 3 nautiske mil


VIRKNINGER AV BEVEGELSESHINDRINGENE: 

På land

• Ca 27, 000 mål jord kan kun nås med svært høy personlig risiko, fordi israelske angrep kan resultere i at sivile blir skadet eller drept.
• Ca 30% av Gazas dyrkbare jord kan ikke utnyttes, uten stor personlig risiko, med fare for å miste livet.

Til sjøs
• Fiskerinæringen er alvorlig rammet, ettersom den forsørger familiene til over 3600 fiskere. Deres liv  settes daglig i fare på sjøen pga  truende israelske marinefartøyer.
• Områdene nærmest land er alvorlig rammet av overfiske.
(Kilde: PCHR - Palestinian Centre for Human Rights)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar