tirsdag 11. desember 2012

Et jubileum med bismak

Ledsagerprogrammet i Palestina og Israel markerte nylig sitt 10-års jubileum. Det maner til ettertanke.

Verdensamfunnet svikter: I 10 år har ledsagere
forsøkt å gi beskyttelse til rettsløse okkuperte
palestinere. 
Jo, det er god grunn til å gratulere EAPPI – eller Ledsagerprogrammet - med jubileet. Jeg hadde selv gleden av å delta på markeringen i Jerusalem.

Men det er et jubileum med en viss bismak, og med et tragisk og sørgelig bakteppe. Programmets eksistens er berettiget, men avslører egentlig det internasjonale samfunns fullstendige neglisjering av rettighetene til mennesker som lever under brutal okkupasjon – fortsatt etter 45 år.

Palestinernes rettssikkerhet – fra de nyfødte spedbarn til samfunnets eldste – er truet hver dag av okkupasjonsmakten. Men aldri hører vi vestlige politikere snakke om behovet for å trygge deres sikkerhet. De ser en annen vei. Det er der Ledsagerprogrammet kommer inn og fyller et sikkerhetsvakuum og imøtekommer rop om hjelp.

Vanlige mennesker i alderen 24 – 75 år, med ulik bakgrunn, fra alle verdensdeler, troende og ikke-troende – påtar seg oppgaven med å forsøke å beskytte sivile mennesker mot overgrep fra okkupasjonsmakten Israel, ved sitt blotte nærvær. Utrustningen består ellers av blokk og blyant, kamera og mobiltelefon.

Et av de mest utsatte stedene er den lille landsbyen Yanoun på Vestbredden, mellom Ramallah og Nablus. Landsbyen, med ca 40-50 mennesker, hvorav halvparten barn, har levd i mange år under konstant frykt for overgrep fra bosettere og soldater. Blant disse utsatte menneskene - enkle, fredelige bønder - bor et EAPPI-team på 5- 6 personer. Minst to internasjonale ledsagere er til enhver tid tilstede i landsbyen – 24 timer i døgnet, 364 dager i året. Det sier det meste. Landsbybeboerne kan med andre ord aldri overlates helt til seg selv.

Behovet for beskyttelse av sivile under israelsk okkupasjon er ikke blitt mindre i disse 10 årene – snarere tvert imot. Vestbredden framstår i dag mer og mer som et israelsk diktatur, styrt etter militære lover - dvs preget av uforutsigbarhet, krenkelser, brutalitet, vold, rettsløshet. I fjor ble EAPPI-programmet utvidet fra seks til syv parallelle team på Vestbredden.  

Jo, det er grunn til å gratulere med EAPPI-jubileet og hylle alle de frivillige som stiller opp år etter år for å gi beskyttelse til mennesker under okkupasjon. Men samtidig; Ledsagerprogrammet illustrerer verdenssamfunnets svik og manglende vilje til å ta i bruk politiske virkemiddel for å beskytte de okkuperte. Ikke bare det; man lar israelske myndigheter ustraffet få fortsette den ulovlige okkupasjonen med sine overgrep og brudd på internasjonal humanitærrett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar