søndag 9. desember 2012

Natan Blanc - israelsk militærnekter

Nittenårige Natan Blanc fra Haifa, møtte søndag 2.12.12 opp i innrulleringsleiren i Tal-hashomer for nok en gang å erklære at han nektet å gjøre militærtjeneste i den israelske hæren. Da ble han for andre gang idømt en dom på 20 dagers fengsel –  flere er i vente. I sin begrunnelse for å nekte, skrev Natan:

- Jeg begynte å tenke på å nekte militærtjeneste i den israelske hæren, under den såkalte Operasjon «Støpt Bly» (Cast Lead) i Gaza i 2008/09.

- Bølgen av aggressiv militarisme som feide over landet den gang; hatytringene som kom til uttrykk; og de meningsløse uttalelsene om å utrydde terror og å skape en avskrekkingseffekt, var de viktigste årsakene som til slutt førte til beslutningen om å nekte militæret.          
- I dag - etter fire år fylt med terror; fravær av politisk prosess og fredsforhandlinger; og uten ro i Gaza og Sderot – er det tydelig at Netanyahu, akkurat som Olmert før ham, ikke er interessert i å finne en løsning på problemene, men snarere bidrar til å forlenge dem.

- Slik de vurderer det, ser de ikke noe galt i at vi iverksetter en «Cast Lead 2»-operasjon hvert tredje eller fjerde år (og deretter 3, 4, 5 eller 6). Vi vil snakke om avskrekking; vi vil drepe noen terrorister; liv kommer til å gå tapt på begge sider; vi kommer til å berede grunnen for mer hat hos nye generasjoner på begge sider.     

- Som folkets representanter, føler de seg ikke forpliktet til å presentere sine framtidsvisjoner for landet, men fortsetter sin blodige politikk - uten noen ende i sikte.  Men vi som innbyggere og medmennesker har en moralsk plikt til å nekte å delta i dette kyniske spillet.

Klok ungdom - uansvarlige politiske ledere
Så klokt og ansvarlig kan en 19-årig israelsk ungdom uttale seg. Hans reflekterte holdning står imidlertid i skarp kontrast til flere av landets regjeringsmedlemmer, som f.eks. Innenriksminister Eli Yishai. Under krigshandlingene nylig, krevde han at Gaza skulle bombes tilbake til middelalderen. Viseforsvarsminister Matan Vilnai fulgte opp og ropte på en endelig løsning, i form av «shoa» - et Holocaust rettet mot befolkningen i Gaza.

Uansvarlige politikere går fri, men unge Natan må i fengsel, fordi han nekter å gjøre militærtjeneste. Fengselsstraffen vil bli splittet opp. Nå sitter han i fengsel for andre gang. Flere vil følge, og til slutt vil muligens den samlede straffen utgjøre ett og et halvt år, slik den gjorde for en annen modig ung israelsk militærnekter Jonathan Ben-Artzi - nevø av statsminister Benjamin Netanyahu.

Verneplikt
Israel har verneplikt – med tre års militærtjeneste for gutter fra de er 18 år; to års militærtjeneste for jenter. Verneplikten omfatter den jødiske befolkningen – som utgjør ca 80% av innbyggerne. I tillegg omfatter den druserne – en arabisktalende minoritet som utgjør omtrent 125.000 innbyggere - og tsjerkessere, en liten sunnimuslimsk minoritet (ca. 4.000) som opprinnelig kommer fra det nordlige Kaukasus. En egen militærkontingent eksisterer også for beduiner. De kan gjøre frivillig militærtjeneste.

Det å fritas for militærtjeneste, er ikke lett i Israel.  Kun nekting på rent pasifistisk grunnlag godtas, mens fritak på samvittighetsgrunnlag, kun tilgodesees ortodokse jøder. Den israelske organisasjonen New Profile er svært kritisk til militariseringen av det israelske samfunn, og gir bistand og råd til unge som ønsker å nekte militæret.

For øyeblikket er organisasjonen i myndighetenes kritiske søkelys. Det hører med til historien at hæren får innpass i skolene overfor ungdommer i 16 års alder – nærmest for en slags sesjonsvirksomhet. New Profile er derimot nektet tilgang til skolene med sin informasjonsvirksomhet.



De som vil sende noen støttende ord til Natan Blanc, kan det gjøres via New Profile: 
messages2prison@newprofile.org eller  Nathanbl@walla.com

OPPDATERING:
Etter soning av sin dom på 20 dager, ble Natan lørdag 22. desember 2012 umiddelbart fremstilt på ny for en militær domstol i innrulleringsleiren Tal-hashomer. Det resulterte i at han ble fengslet for tredje gang - idømt en dom på 14 dager.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar