onsdag 6. november 2013

Fordriving i Negev-ørkenen

Om lag 35 beduin-landsbyer i Israel står i fare for å bli sanert av landets regjering. Det vil innebære fordriving av ca. 40,000 mennesker.
Rabbiner Arik Ascherman besøker ofte sårbare palestinske
samfunn på Vestbredden og i Israel for å gi sin støtte. 
I dag - onsdag den 6. november - møttes Knessets Interior Committee i det israelske parlamentet Knesset for å utrede iverksettelsen av den såkalte Prawer–Begin planen som Netanyahu-regjeringen fikk vedtatt i juni i år.

Med den har myndighetene sikret seg «juridisk» ryggdekning for fordriving av ca 40.000 beduiner fra deres landsbyer og beiteområder i Negev-ørkenen.

Dette skjer altså med landets egne innbyggere (annen rangs, riktignok) internt i Israel - ikke i de okkuperte områdene..

Beduinene har bebodd dette området i generasjoner – lenge før Israel ble egen stat. I 1920 registrerte zionist-bevegelsens egen Palestine Land Development Committee nærmere 650.000 acres tilhørende beduinene. Under det ottomanske riket og den britiske mandatperioden,og fra den sionistiske bevegelsen før staten Israel ble opprettet, ble beduinenes rettigheter til land respektert. Problemene startet med Israels opprettelse.
Flere israelske menneskerettighetsorganisasjoner har engasjert seg for beduinene – ikke minst Rabbis for Human Rights ved President rabbiner Arik Ascherman. Som han sier i en appell  sendt ut før onsdagens møte i Knesset: - Vi håper å få stoppet iverksettelse av planen, fordi våre meningsmålinger viser at vi israelske jøder har en mer utviklet moralsk rettferdssans enn det som kommer til uttrykk i regjeringens Prawer-Begin plan.
.....Men fordrivingen og den etniske rensing lar seg neppe stanse denne gangen heller.    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar