onsdag 30. mars 2011

Okkupasjonens hverdag: Beduinleir rasert nok en gang

Beduinene i Amniyr, sør for Hebron, var sjanseløse da bulldosere, bevoktet av israelske soldater, i morgentimene tirsdag raserte boplassen deres for andre gang på en måned.

Nok en gang måtte de ca 50 beboerne se sine husvære ødelagt av okkupasjonsmakten Israel. Den eneste bomulighet de har for øyeblikket, er å stue seg sammen i gamle huler i bakken - side om side med husdyrene sine. Mat er blitt et akutt problem etter gårdagens herjinger, fordi soldatene fratok dem rasjoneringspakker med basisføde levert av Røde Kors to dager i forveien.           
Uverdige forhold for mennesker under okkupasjon av
staten Israel: tvinges til å bo i huler

Beduinene hadde knapt kommet på fote etter forrige rasering av boplassen, før maktapparatet til den israelske regjering slo dem i bakken igjen.

Nye telt var levert av Røde Kors for et par uker siden, og beboerne var i tillegg i gang med å gjenreise faste strukturer av stein på boplassen de har hatt hevd på i generasjoner.

Skal jages vekk
Beduinene her i South Hebron Hills bor innen det såkalte C-området, som utgjør den langt største del av den okkuperte Vestbredden, slik det ble bestemt som en overgangsordning i Oslo-avtalen.

Israel har gjort ordningen permanent, og bestemmer alt - uten innflytelse fra palestinske myndigheter. De er den eneste "ansvarlige" myndighet palestinerne kan forholde seg til, men de fungerer likevel ikke som en ordinær sivil myndighet. Administrasjonen av C-området står under direkte kommando av det israelske Forsvarsdepartementet - og bærer svært preg av det f.eks, i forhold til alle saker som berører retten til bolig og rett til jord og eiendom.
Livsgrunnlaget for beboerne i Amniyr ødelegges av
israelske myndigheter: Her ved sisternen de raserte i februar  

Okkupasjonsmakten Israel vil åpenbart ha beduinene vekk fra området, men tilbyr dem ikke nytt land eller forteller dem hvor de skal dra. De bare raserer boplassen deres – igjen og igjen. Den sannsynlige årsaken er planer om utvidelse av en jødisk bosetting i nærheten. Til det trengs nytt land - uten palestinere. 

-Vanskelig å forstå
Ved forrige rasering i slutten av februar, ødela de israelske myndighetene - i tillegg til telt og bygninger - også beduinenes brønner og en stor sisterne. Det gjorde de ved å fylle dem igjen med jord og sand. Dette førte til at beboerne etter det har måttet få tilkjørt vann fra nærmeste by – Yatta - ca 20 minutters kjøring unna.
To uker siden: Te i teltet sammen beduiner i Amniyr. Igår:
boplassen lagt i grus av israelske myndigheter.  

Som lederen for FNs kontor for koordinering av humanitær innsats i de okkuperte palestinske områder (UNOCHA) – Maxwell Gaylard - uttalte i sin månedsrapport for februar:

- Det er vanskelig å forstå tankegangen bak ødeleggelse av helt enkle innretninger for oppsamling av regnvann. Flere av disse er svært gamle, og er til nytte for marginaliserte palestinske bonde- og gjetersamfunn, der vann er mangelvare, og tørke representerer en konstant trussel.

Rapporten viser at 6 sisterner ble ødelagt i februar. I 2010 ble 27 slike store vannreservoir ødelagt. Disse er helt avgjørende for mange sårbare, fattige palestinske lokalsamfunn - spesielt i en periode hvor nedbøren har vært historisk lav, med 50% under normalen, ifølge UNOCHA. 

Ingen straffereaksjoner
Jo, tankegangen bak ødeleggelsene er vanskelig å fatte. Men den omsettes i destruktive handlinger hver dag på Vestbredden. Dette er hverdagen under okkupasjon. Maktmisbruket og overgrepene mot sivile skjer ikke i det skjulte ved sofistikert maktbruk. Det pågår usminket - rått og brutalt - hver dag. Enhver besøkende til Vestbredden kan selv bevitne dette.

Arrogansen overfor resten av verden er påfallende. Respekten for menneskerettighetene og Genevekonvensjonene er lik null. Skiftende israelske regjeringer har erfart etter 44 års okkupasjon at internasjonale  straffereaksjoner uteblir, uansett. Nettopp det er kalkulert inn i gårsdagens beslutning om å rasere hjemmene for 50 forsvarsløse mennesker i Amniyr - for annen gang på en måned. Og det blir neppe den siste.....

1 kommentar:

  1. Jeg synes tankegangen er nokså klar: Palestinerne skal vekk!!
    Mat og drikke er basisbehov vi mennesker må få dekket, ellers dør vi. Men det er kanskje hensikten for israelerne....og da er sult og tørst et effektivt virkemiddel.
    Og dette får skje...uten at verden reagerer. Skam oss!! IM

    SvarSlett