lørdag 5. mars 2011

Egg i asfalten

Det er lett å fordømme de små jødiske bosetterbarna som kaster egg etter oss, men handlingen deres er styrt av uansvarlige voksne i et lukket, forstokket miljø.   
Splæsj - småjentene bommet på 61 årige Lenora 
Det skjedde mens vi gikk ned Shuhada gaten  i Hebron. Denne spøkelsesaktige gaten som en gang var full av liv, men som i dag er forbudt område for palestinere. Her har ca 700 bosettere okkupert bygninger og klort seg fast – godt beskyttet av  soldater.  

Vi vandrer ned gaten denne fredag ettermiddagen, slik vi regelmessig gjør for å observere om det skjer noe uvanlig. To småjenter løper forbi oss, og smetter inn i et portrom.  ”Tuppen og Lillemor”. Idet vi passerer dem, kikker de på oss – liksom nysgjerrige, med kontaktsøkende blikk.  Vi ser på dem, smiler vennlig, inviterer til kontakt og hilser. -Barn er nå barn overalt, tenker vi ……   
Bare et par meter etter at vi har passert dem, slår de til. De spretter fram fra portrommet og kaster egg mot oss. Det var Lenora på 61 de forsøkte å treffe – denne blide bestemoren fra Canada.  De bommet denne gang, og eggene klasket i asfalten.

- ”Ufyselige, uoppdragne unger”, er den umiddelbare reaksjon som farer gjennom hodet. Men småjentenes handlinger gir ettertanker.
Dette er tillært adferd fra deres foreldre og andre voksne. Det er en refleksjon av et oppvekstmiljø, preget av hat, hevnlyst og forherligelse av vold. De vokser opp i et militarisert bosettermiljø, der det handler om Oss mot Dem. De tillæres at de Andre er fienden som hater dem – blide, canadiske bestemor Lenora, inkludert.
I en brosjyre utgitt av bosetterne i Hebron, omtales bl.a. organisasjonen vi jobber for; slik: De … er engasjert i konstante provokasjoner og oppvigleri. Grupper av antisemittiske kristne oppfordrer til terrorisme og setter sivile og soldaters liv i fare.  
Med slik virkelighetsforståelse blir vold og trakassering overfor oss Andre gjort til noe akseptabelt. Barneversjonen er eggkasting. Voksenversjonen er langt alvorligere, og rammer først og fremst palestinere i alle aldre.
Vestbredden er full av historier om trakassering og vold begått av bosettere mot palestinere – av og til som ren sport på sabbaten, fredag kveld og lørdag. På sidelinjen står israelske myndigheter som passive tilskuere – til langt mer alvorlige handlinger enn egg-kasting.

1 kommentar:

  1. Fra Inger Marie B: Egg kan brukes til så mangt, ikke bare frokostegg og kakebaking...... en trøst må være at egg ikke er så hardt som stein...

    SvarSlett