mandag 7. mars 2011

Mustafa Barghouti ydmyket på checkpoint

Den kjente palestinske politikeren, Nobels fredspriskandidaten og tidligere informasjonsminister Mustafa Barghouti fratatt ID kort og holdt igjen ved kontrollpost i Hebron i dag.  
Mustafa Barghouti
Det skal israelske myndigheter ha: De gjør ingen forskjell på liten og stor, med hensyn til å ydmyke og å demonstrere sin makt som okkupant. Det avgjørende er at du er palestiner.   
Vi var nettopp ferdige med vår observasjon ved den militære kontrollpost 56, der barn må passere en metalldetektor til og fra Cordoba-skolen i Hebron. Flere av småbarna måtte også i dag åpne ranslene sine for nærmere gransking av tungt bevæpnede soldater, før de fikk fortsette til skolen. Slik stifter palestinere tidlig kjennskap med hvem som har makten.
Etter å ha vandret ned den okkuperte Shuhada gaten, som er avstengt for palestinere, oppdaget vi en samling mennesker ved en annen militær kontrollpost. I sentrum av begivenheten var Mustafa Barghouti – kjent palestinsk politiker og tidligere informasjonsminister.
Han ledet en delegasjon bulgarske politikere under besøk til Hebron i dag, og ble så holdt tilbake ved denne militære kontrollposten. Hans ID-kort ble inndratt av soldatene og identiteten var under nærmere gransking. Imens måtte han pent vente og vente ......, slik hverdagen fortoner seg for liten og stor palestiner.   
- De har ingen respekt, de bryr seg ikke om noen ting, uttalte Barghouti da vi spurte hva som hadde  hendt. Vi varslet norskledede TIPH (Temporary International Presence in the City Hebron) som har en offisiell status som overvåkningsorgan i Hebron. Ikke mange minutter etter var maktdemonstrasjonen over, og Barghuti fikk sitt ID-kort overlevert.           
Mustafa Barghouti er utdannet lege og stilte som kandidat ved president valget etter Yasser Arafat, men ble slått av Mahmoud Abbas. Han var informasjonsminister i den kortlevde palestinske samlingsregjeringen i 2007, men er en uavhengig politiker som verken tilhører Fatah eller Hamas. Han er en talsmann for ikkevold, har vært internert av israelske myndigheter og har engasjert seg aktivt i forsøket på å finne en fredelig løsning på Midtøsten-konflikten. I 2010 ble han nominert til Nobels Fredspris av tidligere fredsprisvinner Mairead Maguire.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar