lørdag 12. mars 2011

Soldater ramponerte flere hjem etter drap på bosettere

Kollektiv straff av palestinere etter brutalt drap på bosetterfamilie.

Omkring 80 israelske soldater stormet inn i den lille landsbyen Awarta ved 7 tiden idag, melder våre EAPPI ledsagerkollegaer som har sin base i nabolandsbyen Yanoun, nord på Vestbredden.

Den berørte landsbyen Awarta ligger utsatt til, nær bosettingen Ithamar, hvor fem medlemmer av en bosetterfamilie ble drept i løpet av natten. Myndighetene tar for gitt at drapet er begått av en palestiner. Drapsmannen har lyktes med å ta seg ubemerket inn i den militært godt bevoktede bosettingen; begått fem drap for så å komme seg ubemerket ut igjen av bosettingen.

Etter drapene fulgte den israelske hæren opp med å omringe den nærmeste palestinske landsbyen tidlig i morgentimene, og innførte portforbud. Samtidig ble flere hjem gjennomsøkt; eiendeler ødelagt og flere mennesker ble arrestert.

Hjem i Awarta etter soldatbesøk. Foto: Petter Lydén 
Svenske Petter Lydén fra EAPPI-teamet i Yanoun besøkte fire hjem i løpet av lørdagen og dokumenterte hva som hadde hendt. 

- Soldatene benyttet skarp ammunisjon under raidet i landsbyen, i tillegg til lydgranater. Vi fant flere tomhylser og så eksempler på at soldatene hadde skutt tvers gjennom husveggene fra utsiden - selvsagt med fare for å treffe de som befant seg innenfor, sier Lydén.

- Beboerne ble så tvunget ut av husene sine. Alle unge gutter og voksne menn ble bundet med strips og påsatt bind for øynene. Soldatene tok seg inn i husene og ødela personlige eiendeler, stjal penger og telefoner, og ødela PC’er. Kvinnene gråt og folk var rystet over ødeleggelsene og den brutale framferden til soldatene, sier Lydén.

Familien Mohammad Kawareek var blant dem som ble utsatt for soldatenes herjinger i hjemmet. Familien ble også frastjålet US 200. Mohammad er bussjåfør og soldatene tok også busspenger tilsvarende ca 3000 kroner. Tre av sønnene i huset ble desuten arrestert - den yngste 16 år. Dette er ikke første anslaget mot familen: For drøyt et år siden ble en av sønnene i huset skutt og drept etter å ha blitt arrestert av soldater.


Mohammad Kawareek og kona. På veggen: plakat med
bilde av sin drepte sønn. I hånden: stripsen Mohammad
ble bundet med. Foto: Petter Lydén   
Lydén og resten av EAPPI teamet som besøkte landsbyen rapporterer om omfattende ødeleggelser av inventar og eiendeler i de fire husene de avla besøk.

Etter at de rammede familiene hadde forsøkt å rydde opp etter raseringen, kom soldatene tilbake på nytt og raserte flere av hjemmene en gang til.

I alt ca 20 ungdommer og menn ble arrestert. EAPPI teamet varslet det Internasjonale Røde Kors, som lovte å sende noen av sine til landsbyen.

SISTE:
Den israelske regjering, som har ligget i konflikt med bosetterne i det siste pga at noen såkalte utposter ble revet, har nå besluttet å "belønne" bosetterbevegelsen etter drapene (evt kollektivt straffe palestinerne) med å bygge 500 nye boligenheter på den okkuperte Vestbredden. Vedtaket er en fortsettelse i rekken av Israels uttallige brudd på internasjonal lov som okkupasjonsmakt.  

11 kommentarer:

  1. Nå må noen snart reagere. Hvordan er det mulig at en stat kan herje slik de vil. Hvordan er det mulig å lukke øyene og slutte seg til terror? Drapet på en israelsk familie kan ikke forsvares. Det er en kriminell handling som selvfølgelig bør etterforskes. Men hva gjør terrorstaten Israel? Jo de kjørr sin "øye for øye, tann for tann" strategi og dundrer løs på uskyldige mennesker, stjeler og rampnerer hjem, arresterer ungdommer og menn og dreper gladelig noen palestinere. Nok er nok, hvorfor er det ingen som reagerer? Vi var flinke når undertrykkelsen var som værst i Sør-Afrika eller andre land, vi fordømmer diktaturene i muslimske land - men at Israel kan okkupere, drepe fritt og gjøre hva de vil, ja det er helt ok. Jeg gremmes, jeg er vel egentlig litt for mye forbanna til å være saklig. Men budskapet er klart, stopp Israels overgrep.

    SvarSlett
  2. I oktober 2010 var jeg med på Palestinakomiteens faglige studieutvalg sin tur til Vestbredden og Øst-Jerusalem. Jeg vil gjerne meddele mine tanker og opplevelser på denne utmerkede bloggen. Utdrag nedenfor (hele kan leser her:
    http://origo.no/-/bulletin/show/603439_erfaringer-fra-solidaritets-og-studietur-i-palestina

    ERFARINGER FRA SOLIDARITETS- OG STUDIETUR I PALESTINA
    VESTBREDDEN OG ØST-JERUSALEM

    (faktaopplysninger fra lokale guider og organisasjoner)

    Israels annektering av Øst-Jerusalem er erklært ulovlig av verdenssamfunnet ved FN. Likevel konfiskerer myndighetene i landet stadig flere hus og områder. Til nå er 12% av bydelen blitt tatt. Til sammenligning nekter Israel palestinerne å bygge eller rehabilitere bygninger. Derfor har lite forandret seg siden 50-tallet, selv om bygninger er nedslitt og overbefolket og at gatene er for trange for trafikkveksten.
    Utviklingen henger sammen med at nasjonalforsamlingen, Knesset har erklært Israel som “jødisk stat” for å sørge for fortsatt stort jødisk flertall i befolkningen. Palestinerne kastes ut av hjemmene sine og bosettere flytter inn. En plan for Israel fram mot 2025 vil redusere antall ikke-jøder i blant annet Galilea og Jerusalem (www.herzliyaconference.org/eng og www.stopthewall.org).

    Samkvemmet mellom palestinerne hindres av betongmurer og gjerder, som gjør at mange palestinere kun kan se hverandre fra hustakene og må kjøre ì oppmot en time for å besøke hverandre. Andre palestinere tvinges til å rive eget hus. Ellers vil staten gjøre det og sender regningen til eieren. Hus stemples som ulovlige for å presse palestinerne til å flytte til Vestbredden.
    Et eksempel er vedtaket om å rive 88 hus for å gi plass til gjenreisning av en 3000 år gammel hage for kong David. Det er nå 200.000 bosettere i Øst-Jerusalem, og palestinerne føler seg som turister i egen by. Det er færre offentlige tjenester i muslimske og kristne områder. Palestinerne har kun bosetningstillatelse og ikke statsborgerskap. Det innebærer at hvis man befinner seg utenfor Jerusalem en viss periode, mister man tillatelsen og kan ikke returnere. Derfor er det en politisk handling å bli boende, selv om det betyr trakassering og fattigdom.
    Palestinske fagforeninger er forbudt i Øst-Jerusalem, men 25 opptrer i hemmelighet.
    En trikk skal forbinde bosetningene med Vest-Jerusalem. Det kjente selskapet Veolia trakk seg fra byggingen etter sterkt internasjonal press!

    VESTBREDDEN

    Vestbredden, som er adskilt fra Jerusalem av høye murer og kontrollpunkter bevoktet av vakttårn og soldater med maskingevær, er delt opp. Vestbredden eksisterer ikke på israelske kart, men kun som Samaria og Judea.
    I følge Oslo-avtalen fra 1993 skal palestinerne ha myndighet i byer som Ramallah, Betlehem og Nablus. Disse er blant 270 såkalte A-områder, som er adskilt og utgjør nå 12% av det opprinnelige Palestina. Det er mindre enn de 13% svarte hadde under Apartheid i Sør-Afrika. Forbindelsen er egne palestinske veier som kan stenges av israelerne når som helst.
    Til sammen er det nå 1700 checkpoints. Muren som tar 9,8% av Vestbredden er 810 km lang og handler ikke om sikkerhet for Israel. Da hadde den gått langs 1967-grensen. Og hva gjør bosetterne der?!

    B-områdene skal være delt, mens C-områdene, som omfatter 61% og stadig vokser, er under full israelsk kontroll. Sistnevnte omfatter bl.a. den militære sonen i Jordandalen, som er 30% av Vestbredden...

    SvarSlett
  3. Til Adrian.
    Slutter meg til innlegget, men...Øye for øye, tann for tann? De bruker en hel tanngard.

    SvarSlett
  4. Palestinerne er et sykt samfunn. Når noen feirer drapet på fem medlemmer av en familie, det yngste offeret bare tre måneder gammelt, så kan en ikke komme til noen annen konklusjon. På skolen lærer Palestinerne å hate noe de har felles med elever i alle Araberlandene. Opplæring til hat er den viktigste grunnen til at det aldri blir noen palestinsk stat mellom Jordan og Middelhavet.

    mvh OdS

    SvarSlett
  5. Til OdS: Jeg vet ikke hvor du befinner deg som skriver om feiring av drapene i Ithamar. Neppe her på Vestbredden, hvor jeg er. Alle palestinere jeg har snakket med her i Hebron, Betlehem og South Hebron Hills de siste dagene er opprørte over de bestialske drapene - ingen feirer. Drapene må være begått av en mentalt forstyrret person, er omkvedet her. Det spekuleres i media at det er en thailandsk gjestearbeider i Ithamar-bosettingen som står bak.
    Til hatet du snakker om: Reis hit - se og opplev selv. Jeg tror du vil bli overrasket. Som reiselektyre kan jeg anbefale boken "Jewish Fundamentalism in Israel" av de israelske forfatterne Israel Shahak og Norton Mezvinsky - en solid innføring i hat.

    SvarSlett
  6. Til Kjetil Nilsen

    Dalal Mughrabi hatet tkke Jødene , sa hun , tvert imot så beundret hun dem, det var bare det at hun hadde så fryktelig lyst til å drepe dem! Hennes største ønske ble oppfyllt da hun ble leder for den terroraksjonen som senere ble kalt «Kystveimassakren».
    Hva lærer elevene hvis skolen deres , eller en sommerleir (med våpentrening) er oppkalt etter Dalal Mughrabi eller en annen terrorist?
    «Vi er de velsignede og Jødene er våre hunder» , var en strofe han husket godt fra skolen skriver Walid Shoebat, han gikk på skole på Vestbredden. «I skolen lærte vi å hate», skriver Nonie Darwish, hun gikk på skole i Egypt og en kort periode i Gaza. De palestinske ungene får hatet inn gjennom flere kanaler, f.eks. Barne-TV. Når noe sendes ut på eteren så kan det tas opp av hvem som helst. Hatpropagandaen på palestinsk TV er ugjendrivelig dokumentert. Hele samfunnet er dessuten gjennomsyret av Islam, hatets religion. Hvordan hadde folk reagert hvis en norsk prest , på talerstolen, hadde dratt en sabel og veivet med og truet med å kappe hodet av Muslimene?
    Det er ingen ide å leite etter den skyldige blant fremmedarbeidere, «al-Aqsa Martyrs’ Brigades» har tatt æren for å ha slaktet fem medlemmer av fmilien Vogel.
    Anbefalt lektyre:
    «A GOD WHO HATES» av Wafa Sultan
    «WHY WE WANT TO KILL YOU» av Walid Shoebat

    mvh OdS

    SvarSlett
  7. Til OdS:
    Det er tilbakevist at noen palestinsk organisasjon har påtatt seg ansvar for drapene i Ithamar. Om det skulle vise seg at palestinere står bak, kan man uansett ikke stille et helt folk til ansvar.

    Om palestinske skolebøker: En propagandakampanje mot palestinske skolebøker startet høsten 2000 av organisasjonen ”Jews for Truth Now” – samtidig med den 2. Intifadaen. Vandrehistorier om opplæring til hat i skolebøkene ble brukt som ”forklaring” på palestinernes folkelige opprør mot okkupasjonsmakten Israel. En dårlig skjult avledningsmanøvre fra de egentlige årsaker til opprøret.
    Den amerikanske (jødiske) professor Nathan Jude Brown ved George Washington University har gjort grundige studier av palestinske lærebøker og tilbakevist anklager om jødehat. Professor Ruth Firer ved Hebrew University of Jerusalem konkluderer med samme, og sier bøkene er fri for stereotypier om jødene.

    Til sist et lite glimt fra den virkelighet du åpenbart ikke kjenner – livet under okkupasjon: - I kveld har jeg sittet vakt hos en palestinsk familie som er så uheldig å bo nær en av de mange ulovlige bosettingene på Vestbredden. Sist natt hadde internasjonale solidaritetsarbeidere sovende vakt i huset. Familien ber om beskyttelse. De er konstant redde. Det har de grunn til å være, for bosetterne er voldelige. I går kveld angrep de familiens bil med store steiner som gikk gjennom rutene. Et av barn ble nær truffet.

    Hvorfor opptrer bosetterne slik?`Åpenbart i dette tilfellet fordi de vil true familien bort fra hus og eiendom, slik at bosettingen kan utvides. Andre ganger skjer det for ”sportens skyld” på sabaten. Okkupasjonsmakten Israel beskytter bosetterne og tillater dem å gjøre slikt mot uskyldige palestinere. Dette er dagliglivet for palestinerne under okkupasjon.

    Hater så denne familien okkupanten? De, som alle andre palestinere, hater i alle fall å leve under en okkupasjon preget av undertrykkelse, rettsløshet, apartheid, ydmykelse, trakassering og frihetsberøvelse. Ingen kan bebreide dem for det.

    SvarSlett
  8. Til OdS.
    Nordmenn som har vært i området på arbeidsoppdrag er rystet over hvordan palestinerne blir behandlet av israelerne. De har reist ned med sympati for israelerne, men har helt skiftet syn mens de var der og sett med egne øyne hva som foregår. Hvis ikke israelerne nå stopper sin fremferd, kommer de til å miste den lille sympatien de har igjen i verden. Mvh IM

    SvarSlett
  9. En spørreundersøkelse utført av «Harry S. Truman Research Institute for the Advancement of Peace» viser at en tredel av Palestinerne på Vestbredden støtter drapet på fem medlemmer av familien Fogel.
    Det palestinske samfunnet er sykt.
    Mvh OdS

    SvarSlett
  10. Til Ods
    Det palestinske samfunnet er ikke mer sykt enn det israelske. Etter som jeg forstår, er det ikke oppklart hvem som sto bak drapene. Spørreundersøkelser kan være så mye rart. Svært mange er ikke objektiv nok. Virkeligheten oppleves nok helt anderledes for mange enn resultater av spørreundersøkelser. Jeg skulle gjerne ha visst hvor stort utvalget var (antall), yrke, kjønn, alder og politisk tilknytning.
    Mvh IM

    SvarSlett
  11. I går ble 150 mennesker – inkludert barn – i landsbyen Awarta som er omtalt i artikkelen, anholdt av den israelske hæren. Mens beboerne var anholdt, ble flere hjem rasert av soldater. For familien avbildet over, skjedde det for tredje gang på kort tid. Sannsynligvis er det utslag av primitiv hevnakt fra hærens side, pga at familien har gått til sivilt søksmål mot den israelske stat etter mistanke om at deres sønn ble drept av soldater i fjor.
    Kjetil Nilsen

    SvarSlett