fredag 11. mars 2011

Sandkunst på flaske

Du kan selv velge deg et motiv – han tryller fram de mest kunstneriske bilder ved å helle sand på flaske. 

Muhammed holder til i et lite verksted i souken under de 800 år gamle hvelvingene i gamle-byen i Hebron.
Muhammed klar med sand og flaske

På bordet foran seg har han flere skåler med fin sand - i naturell og med ulike fargetilsettinger. Vi legger merke til noen dekorerte flasker i ulike størrelser på hyllene bak ham, uten helt å skjønne hva dette kan være for noe.

Når vi stopper opp for å kikke nærmere, er den palestinske gjestfriheten der i løpet av sekunder: – Kom inn, kom inn! Det er kaldt i dag – sett dere ned og ta en kopp te. Med eller uten sukker?

Det knøttlille lokalet hindrer ikke fem personer å få plass. Gjester er det rom for uansett hos palestinerne, og den varme teen er servert nesten før vi får satt oss.

Kamel i flasken
Vi lurer fortsatt på sanden og de dekorative flaskene. – Vil dere se hvordan jeg gjør det? Jeg kan lage en kamel i flasken for dere, sier han.

Så viser han oss kunsten sin. Først litt fin ørkensand på flasken, så tar han en liten trakt og heller på litt finere, mørk farget sand på toppen. Ved hjelp av en enkel stålstreng dytter han den mørkere sanden litt ned, slik at den er synlig fra utsiden av flasken.

Først dyttes forsiktig ned det som skal bli det ene kamelbenet – så de tre andre, og så halen. Slik fortsetter han, og vips – så er kamelen der med pukkel og det hele. Muhammed tilfører mer farge og snart har det blitt er lite kunstverk i sand på flaske: En kamel, blå himmel, noen fjell, sol i bakgrunnen og; en liten hilsen på arabisk!

Fra Jordan
Teknikken har han lært ved en institusjon i Jordan. Ifølge Muhammed har kunstformen sin opprinnelse i den gamle jordanske steinbyen Petra en gang på 1800-tallet.

- En palestiner bosatt i Jordan videreutviklet teknikken på 1940-tallet. Kong Hussein fikk en gang se noen prøver og ble mektig imponert over at noen kunne gjøre penger på sand, som Jordan har så mye av. Han bestemte seg da for å finansiere en skole, slik at andre kunne lære teknikken, avslutter Muhammed.

1 kommentar:

  1. Nå må noen snart reagere. Hvordan er det mulig at en stat kan herje slik de vil. Hvordan er det mulig å lukke øyene og slutte seg til terror? Drapet på en israelsk familie kan ikke forsvares. Det er en kriminell handling som selvfølgelig bør etterforskes. Men hva gjør terrorstaten Israel? Jo de kjørr sin "øye for øye, tann for tann" strategi og dundrer løs på uskyldige mennesker, stjeler og rampnerer hjem, arresterer ungdommer og menn og dreper gladelig noen palestinere. Nok er nok, hvorfor er det ingen som reagerer? Vi var flinke når undertrykkelsen var som værst i Sør-Afrika eller andre land, vi fordømmer diktaturene i muslimske land - men at Israel kan okkupere, drepe fritt og gjøre hva de vil, ja det er helt ok. Jeg gremmes, jeg er vel egentlig litt for mye forbanna til å være saklig. Men budskapet er klart, stopp Israels overgrep.

    SvarSlett