tirsdag 8. mars 2011

"Kvinner kan få til alt"

De to søstrene er selv levende eksempel på at slagordet brodert inn på den lille tøy-pungen de selger i butikken sin, gir mening.
Du kan ikke unngå å legge merke til de to kvinnene og butikken deres, om du vandrer gjennom det trange markedssmuget inne i gamlebyen i Hebron. De er de to eneste kvinnelige innslag blant alle butikkeierne.   


Dette er Nawal Slemiah og Leila Awawda – to viljesterke søstre som har gått mot strømmen i et mannsdominert samfunn, og fått 120 broderende kvinner med seg i Palestinian Women’s Embroidery Co-operative (PWEC).
Det var i 2004 det startet. Seksbarns-moren Nawal prøvde seg med litt broderisalg hjemme i landsbyen, men kundene manglet. En dag fikk hun høre at mange utenlandske turister jevnlig besøker den historiske Ibrahimi moskeen i Hebron. Med sitt forretningstalent så hun straks muligheter: Dro til byen og satte opp en liten salgsbod.       
Kommunale myndigheter ”oppdaget” henne, og tilbød heller et fast butikklokale i handlegaten i gamle-byen. Det startet med ett lokale, som nå er blitt til to. Den daglige driften deles med søsteren Leila. Turister og utenlandske solidaritetsarbeidere er stadig innom hos de to blide og vennlige damene – gjerne sittende på gulvet i butikken med en kopp te, eller invitert til å dele et måltid.        
Leila (t.v.) og Nawal i den ene av de to butikkene

Varene de selger er ekte lokale produkter, laget av landsbykvinnene som er med i broderikooperativet. Den konservative landsbykulturen gjør det vanskelig for de fleste kvinner å få lov av mennene til å jobbe utenfor hjemmet.

Nawal og Leila vet råd. De ordner opp og skaffer kvinnene alt nødvendig utstyr, slik at de kan jobbe hjemme og forsyne butikken med varer.    

Selv har de fått sine menn med på notene. - Nå
 trenger jeg ikke lenger spørre min mann om penger – jeg har mine egne, sier Leila. Hun medgir at mannen ikke var særlig begeistret for å ”slippe henne løs” med butikkarbeidet til å begynne med, men nå kommer han av og til og spør henne etter penger, ler hun.
 - Jeg elsker jobben min, sier Leila. - Og jeg mener kvinner kan utrette så mye mer enn bare å gå hjemme i huset og stelle, lage mat og sove, avslutter hun og peker på den lille pengepungen påbrodert slagordet "Women can do everything".

LES mer om Kvinnekooperativet

1 kommentar:

  1. Kvinner kan, kvinner vil,selv i vanskelige tider, noe disse kreative modige kvinnene beviser.

    SvarSlett