lørdag 26. mars 2011

Kollektiv avstraffing av by med 17.000 innbyggere

BEIT UMMAR, 25. mars
Israel med nok et klart brudd på Genevekonvensjonen og mennskerettighetene. 
- Hvor blir det av de internasjonale reaksjonene, spør ordfører i rammet by.
 
Store, tunge sementblokker stenger alle de tre veiene som fører inn i den palestinske byen Beit Ummar, litt nord for Hebron på den okkuperte Vestbredden.
Ordføreren i Beit Ummar foran sperringen. Fra vakttårnet
overvåker israelske soldater byen, dag og natt.  
De ble plassert der av den israelske hæren torsdag og hindrer all trafikk ut og inn av byen med sine 17.000 innbyggere. Vi spør Nasri Sabarna om han som byens ordfører har fått noen forklaring på dette.
Gjør som de vil
- Nei, nei - de bryr seg ikke om å informere noen - verken meg eller andre. De tar loven i egne hender. Gjør som de vil – selv FNs regler bryr de seg ikke om.
- Dette er kollektiv avstraffing av en hel by, konstaterer ordføreren og er bekymret for hva som vil skje om noen f.eks trenger ambulanse til sykehus.   
 - Tre personer var riktignok involvert i steinkasting for noen dager siden. Da rullet 8 tunge militære kjøretøy inn i byen. Soldatene brukte tåregass og skjøt med skarpt, og arresterte de mistenkte bak steinkastingen.
Ren hevn
- De som kaster stein må betale sin pris for det – helt greit. Men det som nå skjer er ren hevn mot et helt bysamfunn og rammer selvsagt oss alle, uten at vi har gjort noe galt. Vi skal ydmykes og straffes kollektivt. Slikt skaper et dårlig inntrykk av israelere og bidrar kun til hat. 
- Den israelske regjering gir med sine hevnaksjoner på denne måten næring til ekstremistene på begge sider. Slik ødelegger de framtiden til våre barn – både israelske og palestinske.      
- Vi som tror på fred, skal uansett ikke la oss stoppe. Vi må aldri gi opp. Men hjelp oss – fortell om våre lidelser, appellerer den sympatiske ordføreren i Beit Ummar, som selv har tatt initiativ til flere dialoggrupper mellom palestinere og israelere.   

Israel benytter kollektiv avstraffing i Beit Ummar. Det er
likestilt med terror i den 4. Genevekonvensjonen, art 33. 

Ikke-voldsaksjon
Lørdag kl 13 vil byens befolkning  gå til ikke-voldelig aksjon for å få gjenåpnet veiene.

Som ”ulydige” okkuperte innbyggere, planlegger de - sammen med israelske sympatisører og internasjonale fredsaktivister - å flytte betongsperringene.
Likestilt med terror
Kollektiv avstraffing likestilles med terror og er forbudt etter den 4. Genevekonvensjon, artikkel 33: Ingen beskyttet person kan straffes for en forseelse som han ikke selv har begått. Kollektiv straff og enhver form for trusler eller terror er forbudt.

Menneskerettighetserklæringens artikkel 6, berører også kollektiv avstraffing: Ethvert menneske har krav på overalt å bli anerkjent som rettssubjekt.   

1 kommentar:

  1. Det ser ikke ut som om israelerne bryr seg om rettsikkerhet for andre enn seg selv.
    Hilsen IM

    SvarSlett